h

Stop onnodige aanbesteding thuiszorg

20 november 2009

Stop onnodige aanbesteding thuiszorg


De SP vroeg gisteren tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad om te stoppen met de idiote aanbesteding. Aanleiding was de rechtzaak die de gemeente verloren heeft van thuiszorginstelling Aveant. Wethouder Spit (Pvda), verantwoordelijk voor de thuiszorg, betreurt de onrust die ontstaan is bij medewerkers en cliënten van Aveant.

Woensdag werd bekend dat de gemeente de rechtzaak over de aanbesteding van Aveant heeft verloren. De wethouder wil doorgaan met de ondoorzichtelijke aanbestedingsprocedure van de thuiszorg en verschuilt zich achter landelijke wetgeving.


Hiermee laat de wethouder zien dat technisch juridische zaken belangrijker zijn dan de continuïteit en de belangen van medewerkers en cliënten van de thuiszorg. Dit terwijl aanbesteding helemaal niet verplicht is zolang huishoudelijk hulp niet als een economische dienst wordt beschouwt, maar onder zorg plaats valt.

De gemeenten Dalfsen, Ommen, Raalte, Staphorst en Zwartewaterland maken al gebruik van deze procedures. Daar is een afspraak tussen gemeente, zorgaanbieders en WMO-raden over kwaliteitseisen. Hierbij worden geen zorginstellingen uitgesloten, alle zorginstellingen die aan deze kwaliteitsafspraken voldoen, mogen thuiszorg aanbieden. Gemeenteraadslid van de SP Nicole van Gemert ziet wel iets in deze procedure en vindt dat het anders kan: "De SP is landelijk bezig om de uitverkoop van de zorg te stoppen, maar tot die tijd zijn er genoeg alternatieven om de belachelijke aanbesteding te stoppen. Doorgaan met deze procedures en je verschuilen achter Den Haag en Brussel is gewoon je kop in het zand steken voor de problemen in Utrecht."
Aveant was een rechtzaak tegen de gemeente gestart omdat Aveant volgens de gemeente een ongeldige inschrijving had gedaan. De rechter heeft de gemeente teruggefloten en Aveant doet weer gewoon mee. Fractievoorzitter Tim Schipper: ?Het is te gek voor woorden dat men door het ondoorzichtige web van aanbestedingsregels naar de rechter moet stappen om 1200 banen te kunnen redden en 3000 cliënten van zorg te voorzien. De marktwerking in de zorg is volkomen doorgeslagen."
De SP Utrecht zal zich, ook na deze positieve uitspraak van de rechtbank, hard blijven maken voor de thuiszorg in Utrecht. Schipper: ?Er moet een einde komen aan het ijzeren Hein gedrag van de gemeente, we moeten samen met de thuiszorginstellingen, belangenorganisaties, medewerkers en cliënten de thuiszorg verbeteren. Een menselijke thuiszorg, het kan wél?

U bent hier