h

Werknemers Aveant in actie voor goede thuiszorg

2 november 2009

Werknemers Aveant in actie voor goede thuiszorg

Vandaag voerden werknemers van thuiszorg organisatie Aveant samen met ABVAKABO FNV actie bij het gemeentehuis in Utrecht. De SP Utrecht was er natuurlijk bij om mee te helpen en hen te ondersteunen.

aveant-14

In de huidige aanbesteding voor de huishoudelijke hulpen in de Utrecht is Aveant namelijk door de gemeente buiten spel gezet. Hierdoor mag Aveant de komende jaren geen huishoudelijke hulp in de thuiszorg verlenen in Utrecht. Een vormfout in de aanbieding van Aveant aan de gemeente is hiervan de oorzaak. Hierdoor dreigen 1200 medewerkers en 3000 cliënten met ingang van januari 2010 hun baan of hulp kwijt te raken.

De afgelopen 2 weken hebben medewerkers handtekeningen, verhalen en noodkreten verzameld van cliënten en werknemers. Deze werden aan waslijnen over het hele stadhuisplein gehangen. Uiteindelijk werden deze duizenden kaarten aangeboden aan wethouder Spit van de PvdA die verantwoordelijk is voor de thuiszorg in Utrecht. Zij verdedigde zich door te vertellen dat de procedure juist gevolgd is.

aveant-15

SP-fractievoorzitter Tim Schipper die tevens bij de actie aanwezig was zegt: ?Dat is natuurlijk volstrekt onacceptabel. Dit toont weer de absurditeit van de aanbestedingen aan, dat om een formaliteit nu 1200 mensen hun baan dreigen te verliezen. Ook de cliënten zullen hiervan de dupe worden, ze houden misschien dan wel recht op thuiszorg, maar het zal een grote puinzooi worden als de grootste thuiszorginstelling in één klap verdwijnt.?

aveant-17

De SP vindt dat nu de aanbesteding moet worden overgedaan. Schipper: ?We kunnen toch geen 3000 cliënten in de kou laten staan?? De gemeente had het nooit zover mogen laten komen.

Op donderdag 5 november dient het kort geding dat Aveant hierover heeft aangespannen tegen de gemeente Utrecht. Aveant wil hiermee ingaan tegen het besluit om de thuishulporganisatie niet mee te laten doen in de openbare aanbesteding. ABVAKABO FNV grijpt het kort geding aan om samen met de or van Aveant en de or van Aveant thuishulp actie te voeren om aandacht te vragen voor de gevolgen van het gemeentelijke besluit. De bond vreest dat hierdoor 1300 mensen met ontslag zullen worden bedreigd.

De acties starten 5 november vanaf 08.15 uur voor het kantongerecht in Utrecht op het Vrouwe Justitiaplein. Natuurlijk zal de SP Utrecht hierbij aanwezig zijn. Ook zal Renske Leijten, Tweede Kamerlid van de SP aanwezig zijn en een speech houden.

Dus: Komt allen!

aveant-7

De gevolgen van de invoering van marktwerking in de thuiszorg zijn overal in het land bijna dagelijks te zien en te horen. Er zijn schrijnende voorbeelden van mensen die geen goede zorg meer krijgen. Mensen die zorg verlenen worden óf ontslagen óf onderbetaald met slechte arbeidsvoorwaarden.

Agnes Kant van de SP heeft in de Tweede Kamer een initiatiefwet ingediend om ervoor te zorgen dat de zorg weer menselijk wordt. De marktwerking moet uit de thuiszorg zodat de kwaliteit weer bepalend wordt, en niet de prijs. Er zou dus helemaal geen aanbesteding in de zorg meer moeten zijn!!

Teken daarom ook de petitie!

aveant-19

U bent hier