h

Einde aanbestedingsellende?

18 december 2009

Einde aanbestedingsellende?

De SP heeft gemengde gevoelens bij de afronding van de aanbestedingsronde van de thuiszorg door de gemeente Utrecht. SP-raadslid Nicole van Gemert is blij dat er ? amper twee weken voor de ingangsdatum ? eindelijk duidelijkheid is voor de klanten en medewerkers van de thuiszorg, maar blijft van mening dat de ingewikkelde procedure niet had gehoeven en enkel verliezers kent.

thuiszorg1.jpg

Vorige week bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van een initiatiefwet van Agnes Kant dat aanbestedingen in de thuiszorg helemaal niet noodzakelijk hoeven. Gemeentes kunnen zich de juridische procedures en bureaucratie besparen en de betrokken instellingen kunnen doen waar ze goed in zijn: thuiszorg verlenen.

Van Gemert: ?De marktwerking is funest voor de thuiszorg, omdat concurreren op prijs ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg en van de arbeidsvoorwaarden voor het personeel. Je ziet nu dat, door de strijd om de laagste prijs, schoonmaakbedrijven met slechte arbeidsvoorwaarden de plek innemen van professionals."

De SP is blij dat Aveant uiteindelijk door de gemeente uitgekozen is. Daar waren wel publieksacties en een rechtszaak voor nodig. Als Aveant uiteindelijk niet gekozen was, hadden in de kerstvakantie 3000 clienten een andere zorgaanbieder moeten zoeken en hadden zo?n 1200 mensen op straat gestaan.

Van Gemert hoopt dat de gemeente Utrecht haar les geleerd heeft en zal stoppen met het aanbesteden van de thuiszorg: ?De zorg is geen markt?.

U bent hier