h

Huur op Maat is huurbelasting middeninkomens

21 december 2009

Huur op Maat is huurbelasting middeninkomens

In het AD betreurt verslaggever Rene Cazander het dat de proef met Huur op Maat niet doorgaat in Utrecht. Het zou een belangrijk middel zijn tegen de scheefgroei op de woningmarkt om mensen van wie het inkomen stijgt, meer huur te laten betalen voor dezelfde woning. Hiermee kunnen de huren voor lage inkomens wat omlaag. Schijnsolidariteit en onwerkbaar, vindt de SP. Fractievoorzitter Tim Schipper reageerde naar het AD.

Huur op Maat is huurbelasting middeninkomens

?Huur op Maat? is een belangrijk middel om scheefgroei op de woningmarkt aan te pakken, schrijft René Cazander in het AD van 21 december. Het lijkt een heel eerlijk idee om mensen die meer gaan verdienen meer huur te laten betalen, zodat de huur voor de laagste inkomens wat omlaag kan. Toch is de SP mordicus tegen deze huurbelasting voor de middeninkomens. Drie redenen daarvoor:

?Waarom zou iemand met een middeninkomen (= rond modaal) zich nog vestigen in een van de mindere wijken, als je voor hetzelfde geld ergens anders beter kan zitten? Huur op Maat werkt zo verdere concentratie van lage inkomens in de hand.
?Het gaat niet weken: middeninkomens wijken uit naar de koopmarkt of particuliere huur. Het aantal huurders dat de korting voor de lage inkomens moet opbrengen wordt zo steeds kleiner. Daarmee wordt het systeem onbetaalbaar.
?Iemand in het midden van zijn carrière met een welverdiende opbouw in inkomen ? zeg een leraar in het basisonderwijs ? betaalt de huurkorting voor een nieuweling op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld een startende verpleger. De directeur van diens ziekenhuis blijft buiten schot en profiteert ook nog eens van hypotheekrenteaftrek, waaraan in het geheel niet getornd wordt.

Echt solidair zou zijn om de huurtoeslag ? opgebracht door iedere belastingbetaler ? uit te breiden naar de lage middeninkomens en dit te combineren met de hoognodige hervorming van de hypotheekrenteaftrek. Huur op Maat is de verkeerde weg. Gelukkig blijft dit Utrecht bespaard.

U bent hier