h

PvdA: beter goed gejat dan slecht verzonnen

2 december 2009

PvdA: beter goed gejat dan slecht verzonnen

tim-6t

De PvdA is de aardige gewoonte aan het opbouwen om ideeën van de SP te omarmen, een jaar of wat nadat de SP ermee is gekomen. Pas geleden ontstond er op die manier in de Utrechtse gemeenteraad ineens een meerderheid voor het instellen van huurteams. In het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen maakt de PvdA Tweede Kamerfractie zich nu ineens druk over de grootschalige sloop van goedkope huurwoningen en brak ze een lans voor meer zeggenschap voor de huurders.

De Volkskrant presenteerde vandaag een onderzoek waaruit blijkt dat corporaties enorme aantallen goedkope huurwoningen slopen. Voor de SP is dit geen nieuws. De grote ontevredenheid van de bewoners over het tempo waarmee hele wijken tegen de vlakte gaan is voor de SP ook geen nieuws. Al jaren hebben wij contacten met grote groepen bewoners die niet willen dat hun huis of flat gesloopt moet worden om ruimte te maken voor dure koopwoningen. Begin dit jaar bracht de SP Utrecht nog een krant uit die gewijd is aan het woningbeleid van de gemeente Utrecht.

Na jaren van instemmen met sloopplannen lijkt de PvdA in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 een draai te maken. PvdA Tweede Kamerlid Staf Depla onderschrijft in hetzelfde krantenartikel het pleidooi van de Woonbond voor een code om voorzichtig om te gaan met huurders: "Corporaties moeten huurders niet wegjagen, maar in goed overleg tot een renovatieplan komen", aldus de bond. Op initiatief van PvdA-Kamerlid Staf Depla wil de Tweede Kamer zo?n code vanaf 2011 invoeren.

Als grootste coalitiepartij in Utrecht laat de PvdA een heel ander en asocialer beeld zien. Onlangs nog stemden alle coalitiepartijen, dus ook de PvdA, in met de gebiedsplannen van de Gagel in Overvecht. 1100 woningen moeten volgens PvdA, VVD, CDA en Christenunie worden gesloopt en de groenstroken worden volgebouwd. De coalitie ging hiermee voorbij aan de honderden wijkbrede bezwaren van de bewoners. De alternatieven voor sloop, door de bewoners zelf opgesteld, werden ter zijde geschoven.

Laten we hopen dat de PvdA nu eens ophoudt met het van bovenaf opleggen van allerlei ingrijpende visies en plannen en dat de zeggenschap van de buurtbewoners snel wordt verbeterd. Een wijk verander je mét de bewoners. Niet door ze weg te jagen naar andere wijken in de stad. Het woord is aan de PvdA. De sloopkogel stoppen, het kan wél.

Tim Schipper
Fractievoorzitter SP Utrecht

U bent hier