h

Actie Lunetten voor investeren OV en tegen verbreding A27 en A12

12 januari 2010

Actie Lunetten voor investeren OV en tegen verbreding A27 en A12

Bezorgde bewoners van Lunetten houden zaterdag 16 januari een optocht tegen de verbreding van de A27. Zaterdag wordt er om 13.00 uur een 'dekselse optocht' georganiseerd vanaf wijkcentrum de Musketon naar de fietsbrug over de A27.

Dat was de uitkomst na een bijeenkomst van Bewoners Overleg Lunetten organiseerde gisteravond in samenwerking met de Vrienden van Amelisweerd op maandag 11 januari in de Musketon in Lunetten. Er zijn plannen om de A27 (pas in 1986 geopend) te verbreden tot 14 stroken en ook de A12 krijgt er nog minstens 2 stroken bij. Onder de ruim 200 aanwezigen waren ook vele SP-ers, waaronder Tweede Kamerlid en buurtbewoner Paulus Jansen.

bijeenkomst-lunetten-verbreding-a27

De SP is tegen de verbreding van de snelwegen en ziet liever dat er eerst geïnvesteerd word in het openbaar vervoer en fietsroutes. Een spoorlijn parallel aan de A27 van Breda via Utrecht naar Almere zou al een hoop schelen. Wethouder De Bondt, die gisteren ook aanwezig was, moest toegeven dat er een enorme achterstand is bij de investeringen in openbaar vervoer. Maar helaas wordt dat niet vertaald in extra geld: Eurlings zegt € 500 miljoen uit te trekken voor OV en maar liefst € 1,2 miljard voor extra asfalt. Als je goed rekent zijn de uitgaven voor wegen zelfs tien keer zo hoog als voor openbaar vervoer. Dat staat haaks op de mooie woorden op dit punt.

De buurtbewoners zijn de geluidsoverlast en de slechte luchtkwaliteit zat. "Enkele maanden geleden haalde ik al met SP-ers uit de wijk handtekeningen op voor een referendum over de aantasting van de luchtkwaliteit door al die autowegen. 80% van de bewoners was het met ons eens: de herrie en stank zijn nu al niet te harden." Aldus Paulus Jansen. De SP steunt de bewoners van Lunetten en andere wijken in hun strijd voor betere luchtkwaliteit en zal zaterdag meelopen in de dekselse optocht.

Andere wijken

Andere wijken in Utrecht houden ook demonstraties. De SP roept iedereen om naar de demonstraties te komen en zich aan te sluiten bij dit stadsbrede protest.  Hopelijk kunnen we met een 'dekselse pokkenherrie' de auto?s overstemmen en zal de gemeente en Den Haag luisteren naar de terechte zorgen van de bewoners.

Hierbij de volledige informatie over de demonstraties op zaterdag 16-1:

  • Lunetten, start 13:00 uur, bij de hoofdingang van buurtcentrum de Musketon, Hondsrug 19, aan de overkant van de C1000. Eindpunt bij brug over de A27 aan 'Tussen de Rails'-fietspad / langs spoorlijn Utrecht-Arnhem.
  • Overvecht, start 13:30 uur op twee locaties: schoolplein Pagodedreef en schoolplein Dianadreef. De scholen zijn ook het eindpunt.
  • Voordorp, start 14:00 uur: winkelcentrum de Gaard (aan de Troosterhof)
  • Rijnsweerd, start 14:30 uur: Daltonschool Rijnsweerd, Jan Muschlaan 24

Meer info? Kijk op de weblog van Paulus Jansen

U bent hier