h

Gemeente Utrecht laat mantelzorger in de kou staan

20 februari 2010

Gemeente Utrecht laat mantelzorger in de kou staan

Afgelopen week stond er in het Algemeen Dagblad een artikel over de mantelzorg in Utrecht. Hierin werd duidelijk dat de gemeente Utrecht en het CIZ (Centrum Indicatiestelling zorg) de mantelzorg gebruiken om te korten op het aantal uren thuiszorg.

Zoon Hennie (62) zorgt 7 uur per dag voor zijn moeder. Al 50 jaar woont zij in Overvecht. Ze heeft parkinson, hartklachten en suiker. Al 11 jaar lang krijg zij huishoudelijke hulp. Hierdoor kan ze thuis blijven wonen en hoeft ze niet naar een duur verzorgingstehuis. Begin februari kwam een medewerker van het CIZ vertellen dat de huishoudelijke hulp zou stoppen omdat haar zoon bij haar in huis woont. Hij zou dat er zelf wel bij kunnen doen, naast de uren die hij werkt en de uren die hij al voor haar zorgt. Doordat dit te zwaar bleek, werd de moeder van Hennie gedwongen naar een verzorgingstehuis te verhuizen.

Een slechte gang van zaken.

Dit vind de SP een slechte gang van zaken. Niet alleen omdat het veel duurder is om iemand in een verzorgingstehuis op te nemen (de zorgkosten voor deze mevrouw zijn gestegen van 30.000 euro naar 70.000 euro), maar vooral ook uit menselijk oogpunt. Het zou voor moeder en zoon veel wenselijker zijn om dicht bij elkaar te zijn. Nu moet Hennie iedere dag op en neer van Utrecht naar het verzorgingstehuis in Gorinchem.

thuiszorg1.jpg

De SP protesteert al veel langer tegen de vermarkting van de thuiszorg en de vele negatieve gevolgen daarvan. Al eerder kwam de SP Utrecht met een zwartboek over de thuiszorg:  "Wees blij dat u überhaupt zorg krijgt". Een van de aanbevelingen hierin was: Voorkom overbelasting van Mantelzorgers. Bespreek met betrokkenen rond de cliënt of mantelzorg echt mogelijk is; voorkom dat mantelzorgers straks zelf zorg nodig hebben.

Gonnie Oosterbaan, een van de schrijfsters van dit SP-zwartboek vertelt dat er de laatste tijd steeds meer verhalen naar bovenkomen over de "kille rekenmeesters" van het CIZ.

Gemeentevoorlichtster Vermeulen zegt dat er geen sprake is van een bezuiniging. En dat de gemeente geen geld overhoudt aan de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Dit klopt echter niet.

SP-woordvoerder Nicole van Gemert:

"Het kromme is natuurlijk dat het geld dat gemeenten krijgen voor de WMO, die de huishoudelijke hulp regelt, niet perse aan dit doel besteed hoeft te worden. Dit stimuleert dus alleen maar dat gemeenten gaan besparen. Bij de afgelopen begrotingsbehandeling hebben we nog een motie ingediend om geld dat overblijft voor de WMO  ten goede te laten komen aan de mensen die het nodig hebben. Het college koos er echter voor de besparingen weer terug te laten vloeien naar de algemene middelen; met andere woorden om de kas te spekken. En het gaat hier om meer dan een miljoen Euro!".

Van Gemert wil van het College weten hoe de gemeentevoorlichtster erbij komt dat er niet bezuinigd wordt. Ook wil de SP weten hoeveel gevallen zoals die van Hennie en zijn moeder er zijn in Utrecht.

U bent hier