h

Petitie behoud de bomen aan de werf aangeboden

16 februari 2010

Petitie behoud de bomen aan de werf aangeboden

petitie-bomen-aan-de-werf

Dinsdag 16 februari boden bezorgde bewoners een petitie aan wethouder de Bondt aan om de bomen aan de grachten in Utrecht te behouden. De petitie is in korte tijd al door 450 mensen ondertekend. De gemeente gaat de werven van de grachten restaureren en heeft daarom 67 bomen op de vellijst gezet. Bomen die al jaren het unieke karakter geven aan de grachten in Utrecht. De bewoners vragen met de petitie meer inspraak in de plannen van de gemeente en dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de bomen.

De bewoners willen dat er niet één kapvergunning komt voor alle bomen, maar gefaseerd zodat niet alle bomen moeten verdwijnen. Ook ergeren de bewoners zich aan het gebrek aan inspraak. Weer worden omwonenden geconfronteerd met een kant en klaar plan dat veel ingrijpende gevolgen heeft voor hun leefomgeving. De gemeente betrekt wederom de bewoners veel te laat bij het maken van de plannen.

De SP is niet tevreden met deze bomenparagraaf. Eén onderdeel is vooral in het verkeerde keelgat geschoten. In de bomenparagraaf wordt namelijk voorgesteld om ter hoogte van het Stadhuis, de Lichte- en Donkere gaard en de Twijnstraat aan de Werf geen bomen terug te planten. De redenatie is dat in de 19e eeuw hier geen bomen voorkwamen omdat de werf toen gebruikt werd voor overslag en de afdeling stadsontwikkeling Cultuurhistorie voorstelt om dit historisch beeld terug te brengen.

De wethouder heeft in de commissievergadering na het aanbieden van de petitie toegezegd om met de bewoners te gaan praten over terugplanting van de bomen. Het is nu aan de bewoners of de cultuurhistorische argumenten de doorslag geven of dat de Twijnstraat aan de Werf groen blijft.
Inmiddels is ook het initiatief www.werfherstel.nl opgericht. Hier is ook een petitie te vinden. De SP staat achter de eisen van dit initiatief.

U bent hier