h

Veiling thuiszorgmedewerker

25 februari 2010

Veiling thuiszorgmedewerker

Vandaag werd in Utrecht voor het laagste bod een thuiszorgmedewerker geveild. De laagste bieder kreeg de hulp in de huishouding mee, precies zoals het in de gemeente Utrecht gebeurt. De afgelopen jaren is er veel misgegaan in de thuiszorg in Utrecht. Dit komt doordat de gemeente Utrecht de thuiszorg nog steeds aanbesteedt. Door deze vermarkting van de thuiszorg laat de gemeente medewerkers en cliënten in de kou staan. De veiling werd georganiseerd in het kader van de actieweek voor de publieke zaak. De zorg is immers van ons allemaal, dus wat onmisbaar is, moet je samen regelen.

img_12481

De SP vindt de marktwerking funest voor de thuiszorg, omdat concurreren op prijs ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg en van de arbeidsvoorwaarden voor het personeel. De menselijke maat moet terug en de zorg is van ons allemaal.

Het salaris dat huishoudelijke hulpen in de thuiszorg verdienen is bedroevend laag, soms maar 6 euro per uur. Door de aanbesteding is het immers zo dat wie het minste biedt, er met de opdracht vandoor gaat. Zo weinig mogelijk bieden betekent in de praktijk dan ook vaak geen vaste contracten en bijvoorbeeld geen aansprakelijkheidsverzekering voor de medewerkers. Bovendien is het voor medewerkers in de thuiszorg steeds moeilijker om genoeg uren te krijgen voor een volwaardig salaris.

img_1336

"Dit zou niet hoeven te gebeuren als de gemeente Utrecht haar verantwoordelijkheid zou nemen en de regie over de thuiszorg terugpakt. Niet de concurrentie tussen de thuiszorginstellingen en gewone schoonmaakbedrijven zou leidend moeten zijn, maar de cliënt moet centraal staan die recht heeft op een professionele en vaste kracht." aldus Nicole van Gemert, gemeenteraadslid SP Utrecht en die als thuiszorgmedewerker werd geveild.

 

U bent hier