h

Veel animo voor "Meldpunt Zorg Utrecht" in Overvecht

31 mei 2010

Veel animo voor "Meldpunt Zorg Utrecht" in Overvecht

Zaterdag 29 mei ging in winkelcentrum Overvecht het Meldpunt Zorg Utrecht van start. Zorgmedewerkers, zorgontvangers, mantelzorgers en alle anderen die betrokken zijn bij de zorg konden hun ervaringen bij het meldpunt kwijt over wat er mis gaat nu de zorg steeds meer een markt wordt. Ook voor goede ontwikkelingen en ideeën biedt het meldpunt een platform.

In Overvecht vertelden cliënten over hun hardwerkende thuishulpen die dat doen voor een laag loon. De arbeidsomstandigeheden worden steeds slechter. Vaak is sprake van een tijdelijk contract, wat onzekerheid betekent voor de medewerker én de cliënt.

Een meneer vertelde over de prima zorg die hij gekregen had van zijn artsen en thuiszorg. Maar ook: "Waarom moet ik zoveel betalen voor het zwachtelen van mijn been, elke maand tot 28 euro? Ik heb maar AOW met een klein pensioentje en mijn vrouw is ook hartpatiente. Die eigen bijdrage is ook een probleem bij familieleden van me, weet ik." Hij zegt ook: "Over deze dingen kun je nooit met iemand praten. Dank u wel voor dit gesprek."

Die klacht over de steeds hogere eigen bijdragen voor voorzieningen hoorden we van veel meer mensen. Ook over het afbouwen en afschaffen van vergoedingen, zoals voor reiskosten en dieetvoeding in een dagcentrum.

En dan die bureaucratie die een goede zorg tegenwerkt. Zo vertelde een mevrouw over de problemen met het CIZ en met het UWV. Ze heeft een gehandicapt gezin, ook man en zoon zijn gehandicapt. Haar zoon mag de toegewezen rolstoel alleen op zijn school gebruiken. Daarom moest er voor thuis weer apart een rolstoel worden aangevraagd. En het vervoer met de regiotaxi is veel te zwaar voor hem. Dat betekent immers lange wachttijden en lange reistijden.

Het Meldpunt Zorg Utrecht hoort graag de mening van Utrechters over onder andere de verschraling van de verpleegzorg, de achteruitgang van de arbeidsomstandigheden van huishoudelijke hulpen, de aanbestedingen in de thuiszorg, het wegvallen van dagbesteding, de grote druk op mantelzorgers.

Dit kan telefonisch en per e-mail.

zorglogo

Bovendien zal elke laatste zaterdag van de maand een mobiel meldpunt een toer maken door de verschillende wijken van Utrecht.

Op zaterdag 26 juni 2010 doet het Meldpunt van 12.00 tot 14.00 uur Kanaleneiland aan.

Daarna staat het loket dit jaar in de volgende wijken:

31 juli:             Centrum (Oudegracht)

28 augustus:   Hoograven (Smaragdplein)

25 september: Lombok (Damstraat)

30 oktober:     Noordoost (De Gaard

27 november: Ondiep (De Plantage)

U bent hier