h

Wolfsen blokkeert openbaar debat aanbesteding OV

25 mei 2010

Wolfsen blokkeert openbaar debat aanbesteding OV

De discussie over de aanbesteding van het openbaar vervoer, van het Bestuur Regio Utrecht (BRU), moet toch achter gesloten deuren worden gevoerd. Aleid Wolfsen, naast burgemeester van Utrecht ook voorzitter van het BRU, bleef vandaag bij zijn eerdere besluit om het publiek buiten deze vergadering te houden. Wolfsen liet dat bij monde van zijn secretaris H. van Geuns weten.

Tijdens de vergadering op 1 juni wordt door het Algemeen bestuur van het BRU een besluit genomen over het 'Programma van eisen'. In dat programma staan de voorwaarden waaronder het openbaar vervoer in de periode 2012-2020 zal worden aanbesteed.

De secretaris schrijft dat het BRU zich hiertoe gedwongen ziet vanwege de regels rond Openbare Aanbestedingen. Deze regels zouden verbieden dat het Programma van eisen openbaar wordt gemaakt, voordat deze zijn aangemeld bij de Europese Commissie. Volgens Michel Eggermont, woordvoerder Openbaar Vervoer van de SP-gemeenteraadsfractie enĀ  lid van het Algemeen Bestuur van het BRU namens de gemeente Utrecht is dat een volkomen verkeerde voorstelling van zaken. Eggermont: "Simpel gezegd, er is nog helemaal geen Programma van eisen, er is immers nog niets door het bestuur van het BRU vastgesteld. Er is hooguit een ontwerp-programma. In andere regio's is dat ontwerp zelfs ter inspraak gelegd aan de bevolking. Dat dit in Utrecht niet is gebeurt is al schandalig genoeg."

"Een behandeling achter gesloten deuren zorgt ervoor dat niemand kan controleren welk standpunt elke partij heeft ingenomen i.v.m. de voorwaarden waaronder het openbaar vervoer wordt aanbesteed. Nu is het al mogelijk om de werkelijkheid te verdraaien bij stemwijzers, GroenLinks deed bij de stemwijzer net alsof ze van het GVU weer een gemeentelijk bedrijf wilde maken. Dan weet het publiek helemaal niet meer welke rol welke partij heeft gespeeld."

De SP beraadt zich nog op welke stappen ze verder wil ondernemen.

U bent hier