h

SP: koop alleen legale dadels

6 juli 2010

SP: koop alleen legale dadels

De SP steunt de Dadelcampagne 2010 die op vrijdag 9 juli om 14u00 start voor de Ulu moskee, Kanaalstraat 36. Israelische kolonisten verbouwen dadels op illegaal bezette gebieden en blokkeren de uitvoer van Palestijnse dadels. Publiek en winkeliers worden daarom gevraagd Israelische dadels te boycotten en Palestijnse dadels te kopen.

Alle winkeliers die Palestijnse dadels verkopen zijn herkenbaar aan een raamposter. De actie wordt gevoerd door vrijwilligers van het netwerk 'Samenwerken voor Palestina'. De actie is niet alleen in Utrecht maar in het hele land. Vrijwilligers in Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen, Amsterdam, Purmerend, Haarlem, Nijmegen, Leiden, Groningen, Heerenveen doen er volop aan mee. Klik hier voor meer informatie over de actie.

Achtergronden

De illegale Israelische dadels hebben merknamen als Carmel, Kedem, Jordan River, King Solomon, Jordan Plains en Top.

Al jarenlang is het voor Palestijnse boeren bijna onmogelijk om hun land te bewerken, te irrigeren en te oogsten. Dit vanwege het Israelische beleid dat er op gericht is systematisch het leven van de Palestijnen onmogelijk te maken. Dit gebeurt door middel van een 6 meter hoge betonnen muur, roadblocks en checkpoints, vernietiging van waterbronnen, het ontwortelen van plantages en het bouwen van illegale nederzettingen, waarbij die kolonisten -vaak gesteund door de militairen- geweld, bedreigingen en vernederingen niet schuwen.

Als er al een oogst is dan is de afzetmarkt een probleem. Vanwege alle beperkingen die de staat Israel oplegt is export naar het buitenland erg moeilijk.

De afgelopen jaren zijn er initiatieven ontstaan waarbij Palestijnse boeren in cooperaties werken. Hoewel exporteren nog steeds een tijdrovend en duur proces is, is het door zulke coöperaties wel mogelijk geworden om op kleine schaal te exporteren. Een importeur in België heeft dit jaar vele duizenden kilo's dadels geimporteerd en wij kunnen daar in Nederland ook gebruik van maken.

Waarom dadels uit Palestina?

De meeste Medjoul dadels komen uit Palestina. Echter, de meeste grond in de vruchtbare Jordaanvallei is bezet door Israël. Illegale nederzettingen worden hier gebouwd, de landbouwgronden worden afgepakt van de Palestijnen en komen in handen van de kolonisten. De kolonisten buiten vaak de Palestijnse arbeiders uit om in de dadelboomgaarden te werken, onder slechte en gevaarlijke omstandigheden en voor zeer lage lonen. Aan deze praktijk moet een einde komen.

Door Palestijnse dadels te verkopen, stimuleer je de Palestijnse boeren. Een groep boeren in Jericho verbouwt sinds 2000 Medjoul dadels. In het begin verkochten ze hun dadels onder de kostprijs, of lieten ze wegrotten. Ze konden niet concureren met de gesubsidieerde dadels van illegale nederzettingen in de regio. Dankzij de rechtstreekse verkoop aan Europese klanten krijgen ze nu een eerlijke prijs.

U bent hier