h

Meldpunt Zorg in de Binnenstad: 'Het geld zit bij de top, niet bij de vloer'

13 augustus 2010

Meldpunt Zorg in de Binnenstad: 'Het geld zit bij de top, niet bij de vloer'

Meldpunt Zorg Logo (368px)

Op zaterdag 31 juli stond het mobiele Meldpunt Zorg weer in een van de Utrechtse wijken, ditmaal op de Stadhuisbrug. Het weer werkte niet helemaal mee. Maar ook onder een paraplu kon een praatje gemaakt worden met voorbijgangers.

sp-zorg-31-7-10-1

Veel mensen lieten de vrijwilligers van het meldpunt weer weten waar zijzelf of familieleden zoal tegenaan lopen. Bijvoorbeeld hoe er wordt beknibbeld op de zorg en begeleiding van verstandelijk gehandicapten. Een mevrouw vertelt over hoe het haar zus bij Reinaerde in Den Dolder vergaat: "Er is geen geld voor een extraatje meer. 't Geld zit bij de top, niet op de vloer. Ze verkwanselen alles. Er wordt niet naar gewone mensen geluisterd, naar de mensen met ervaring. Vroeger was er nog een weekje vakantie voor de bewoners, nu nog maar een dag. En het lekkers moesten de mensen zelf betalen. Het personeel kreeg het wel. Ik schaamde me toen ik het zag."

sp-zorg-31-7-10-5

Meerdere mensen vertellen dat zij van de verzekering moesten overstappen op een goedkoper medicijn. Zij kregen echter nare bijwerkingen van deze medicijnen. Na bemiddeling van de huisarts krijgt één van hen nu toch het duurdere medicijn vergoed. Enkele anderen hebben dit echter niet voor elkaar gekregen ondanks bemoeienis van de betrokken artsen. Voor hen stopt gewoon de vergoeding en zij moeten hun medicijnen uit eigen zak gaan betalen, terwijl ze het nu al niet breed hebben.

sp-zorg-31-7-10-3

Schrijnend was het verhaal van een mevrouw die meer dan een jaar na het overlijden van haar man nog bezig is met de afbetaling aan het CAK van de eigen bijdrage voor de aan haar man geleverde zorg. De betalingsproblemen ontstonden omdat het CAK steeds verkeerde en te hoge rekeningen stuurde. En dat terwijl de ziekte en het overlijden van haar man al zoveel verdriet en zorgen met zich meebrachten.

Op zaterdag 28 augustus staat het mobiele meldpunt van 12.00 tot 14.00 uur op het Smaragdplein in Tolsteeg.

Op zaterdag 11 september zijn we present op het Tolsteegplantsoen, bij de jaarlijkse wijkdag Hoograven

U bent hier