h

Laatste Meldpunt Zorg dit jaar in Ondiep

16 december 2010

Laatste Meldpunt Zorg dit jaar in Ondiep

Op zaterdag 27 november stond het mobiele Meldpunt Zorg tijdens de toer door de Utrechtse wijken op de Plantage in Ondiep. Het was een koude dag, maar desondanks waren er weer veel mensen met wie men een praatje kon maken over ervaringen in en met de zorg.

De steeds hoger wordende kosten voor de zorgen zijn voor velen een groot probleem. En waarom moeten mensen met weinig geld even veel betalen als zij die het best kunnen missen? De mensen van het Meldpunt kregen opmerkingen als: 't Zou weer terug moeten naar de overheid, 't premiestelsel is niet meer naar inkomen, dat zou weer moeten.' En: 'Het is wel duur, de premie en het eigen risico' en 'Ik heb medicijnen nodig, dus het eigen risico is altijd op.' Een man die door de crisis zijn werk kwijtraakte en nu bijstand heeft aangevraagd, kan de hoge premies voor de ziektekostenverzekering van zijn gezin niet meer betalen.

En behalve hoge kosten is er ook nog eens de bureaucratie bij de inning van de 'eigen bijdragen' voor bijzondere ziektekosten. Het bureau dat die eigen bijdragen int, het CAK, maakt er vaak een chaos van. Een vrouw weet na anderhalf jaar nog niet wat ze moet betalen voor het gezinsvervangende tehuis van haar broer. Het kan in de vele duizenden euro's belopen. Gelukkig stort ze regelmatig een bedrag op een spaarrekening om geld achter de hand te hebben als de rekening komt.

In de huishoudelijke verzorging gaat het soms goed maar ook vaak niet. Een vrouw vertelt dat ze nu gelukkig weer een vaste hulp van de thuiszorg heeft. Na de invoering van de WMO moest haar toenmalige goede, vaste hulp bij haar stoppen. Daarna kreeg ze wisselende hulpen over wie ze minder tevreden was. Een jonge vrouw die als huishoudelijk verzorgende bij TSN werkt: 'Nou, ik heb wel gemerkt dat TSN niet eens weet wie de cliënten zijn.' Werkoverleg is er nauwelijks, misschien in de toekomst tweemaal per jaar.

Ook weer de vaker gehoorde melding over het niet (volledig) vergoeden van medicijnen. Zoals de vrouw met astma die nu medicijnen krijgt die niet goed werken. De wel werkende medicijnen moet zij zelf gaan betalen. Zij vraagt zich af hoe het zit met de controle op de goedkopere medicijnen die vaak komen uit landen als China en India.

Hoewel dit het voorlopig het laatste wijkbezoek was van het mobiele Meldpunt Zorg Utrecht, wil dat niet zeggen dat er een einde komt aan het verzamelen van opmerkingen, klachten en verbeteringen in de zorg. Het meldpunt blijft te bereiken via 030-2861184 of MeldpuntZorgUtrecht@sp.nl.

Binnenkort zal de SP de balans opmaken en de resultaten en aanbevelingen presenteren.

U bent hier