h

SP gesterkt in voorstel echte agenten in plaats van straatcoaches

20 januari 2011

SP gesterkt in voorstel echte agenten in plaats van straatcoaches

Naar aanleiding van een geweldsincident tussen straatcoaches en een jongen in Ondiep heeft de SP vragen gesteld aan de burgemeester. De antwoorden hebben de SP gesterkt in haar opvatting dat straatcoaches niet de oplossing zijn voor veiligheid op straat. Bovendien kan het een stuk goedkoper en effectiever met echte politie.

SP-raadslid Michel Eggermont: "Gebruik van geweld is voorbehouden aan politie en marechaussee. Straatcoaches hebben die bevoegdheid niet, maar kunnen wel in situaties terecht komen waar het uit de hand kan lopen. Dan gaat het een keer mis. Daarom hebben we al eerder het voorstel gedaan om de straatcoaches op te heffen. Het geld, waarmee straatcoaches ingehuurd worden, moet worden gebruikt worden om agenten in te huren. Die zijn goedkoper, hebben meer bevoegdheden en zijn beter opgeleid."

Wel is de SP blij met de duidelijkheid die Wolfsen schiep over het gebruik van geweld: straatcoaches mogen niet meer dan een gewoon burger. Ook erkende hij het belang van goed onderzoek naar het mogelijk buitensporige geweld dat de straatcoaches in deze zaak zouden hebben gebruikt.

De burgemeester begaf zich overigens op glad ijs bij de beantwoording, door steevast te verwijzen naar 'de jongen met het mes' en te stellen dat de jongen daadwerkelijk had gestoken. Dat terwijl er nog geen uitspraak is gedaan in de rechtzaak die tegen hem wordt gevoerd.

U bent hier