h

SP Utrecht presenteert rapport "Zorgen over zorg"

15 februari 2011

SP Utrecht presenteert rapport "Zorgen over zorg"

Tijdens de campagneaftrap op 14 februari in de Jacobikerk heeft SP Utrecht het rapport "Zorgen over de zorg" aan Emile Roemer overhandigd. Dit rapport is het eindresultaat van het Meldpunt Zorg Utrecht. Het afgelopen jaar heeft de SP Utrecht dit meldpunt opgericht om ervaringen, klachten en suggesties voor verbeteringen in kaart te brengen.

Met dit rapport wil de SP de gemeente oproepen te luisteren naar wat de inwoners van Utrecht te zeggen hebben over de zorg. "Uit al de verhalen komt duidelijk naar voren dat mensen geen keuzevrijheid en marktwerking willen" aldus Nicole van Gemert, gemeenteraadslid voor de SP "Mensen willen gewoon de goede zorg waar ze recht op hebben."

Nicole van Gemert overhandigt rapport

De belangrijkste conclusie van het rapport is dat de marktwerking in de zorg nog steeds rampzalige gevolgen heeft. Aan de ene kant krijgen cliënten niet de kwaliteit zorg die ze nodig hebben en aan de andere kant heeft dezelfde marktwerking grote gevolgen voor de arbeidsomstandigheden van de werknemers. Bovendien is het voor de cliënt in de bureaucratie, die marktwerking met zich mee brengt, niet duidelijk waar hij of zij terecht kan met vragen en klachten. Voor de gemeente Utrecht is er veel te verbeteren.

Het verzamelen van de verhalen van inwoners van Utrecht ging via telefoon en website, maar ook met een kraam op straat. Nicole van Gemert, gemeenteraadslid voor de SP: "De kraam in de wijk leverde veel informatie op voor ons Meldpunt. We weten nu veel meer over de effecten van bezuinigingen dan in officiële rapporten staat."

Alle informatie is samen met voorstellen voor oplossingen gebundeld in een rapport. Dit rapport zal ook aangeboden worden aan de verantwoordelijke wethouder. Het hele rapport is hier te vinden.

U bent hier