h

Sloop: weet waar je ja tegen zegt

28 maart 2011

Sloop: weet waar je ja tegen zegt

Tim SchipperIn het complex Camera Obscuradreef staan nu 314 sociale huurwoningen. Daarvan gaan er 234 plat en worden er 80 gerenoveerd. Verder komen er 130 vrije sector huur- en koopwoningen. In april komt dit plan ter bespreking in de Commissie Stad en Ruimte.

Op de raadsinformatieavond van 8 maart zegde verhuurder Mitros toe dat de huidige bewoners te maken krijgen met een maximale huurstijging van 50 euro. Dat is mooi van Mitros.

Als mijn gevoel me niet bedriegt bedoelt Mitros hiermee echter niet "ook als de kabinetsplannen doorgaan om de huren van alle sociale huurwoningen met 120 euro per maand te verhogen." Kunt u een beetje rekenen? Dan zou ik er niet teveel op rekenen, want bij Mitros kunnen ze vast wel berekenen wat dat voor de bedrijfskas zou betekenen. Rijmt, maar dicht niet.

Dit kabinetsplan gaat alleen gelden voor nieuwe huurders, niet voor zittende huurders. 234 gezinnen van de Camera Obscuradreef moeten door de sloop van hun huis worden geherhuisvest. Of dat straks nog lukt is zeer de vraag, want de wachtlijst in Utrecht loopt al tijden op en wordt in toenemende mate gevuld door mensen met een sloopurgentie.

Die druk wordt alleen maar groter, want het aantal sociale huurwoningen neemt zometeen in een klap flink af. En als dat al lukt, worden de gedwongen verhuizers dan beschouwd als zittende huurders of nieuwe huurders? Doe eens een gok.

En dan laat ik het effect van de kabinetsplannen op de slaagkansen voor startende huurders nog maar even buiten beschouwing. Henk en Ingrid: eat your heart out. Waar gaan jullie kinderen straks wonen?

Ik ben heel benieuwd wat de uitslag van het draagvlakonderzoek bij de Camera Obscuradreef zou zijn geweest als dit erbij was verteld. Ik ben heel benieuwd wat het draagvlak voor sloop bij andere complexen gaat zijn als we dit erbij vertellen.

En ik ben heel benieuwd welke conclusies voor het Utrechtse sloopbeleid PvdA en GroenLinks trekken nu ik dit heb verteld. Volgende maand mogen ze het zeggen, in de commissie Stad en ruimte.

Tim Schipper
Fractievoorzitter SP Utrecht

U bent hier