h

SP steunt thuishulpen in verzet loonsverlaging

27 mei 2011

SP steunt thuishulpen in verzet loonsverlaging

Maandag 30 mei staken de huishoudelijk zorgmedewerkers van ViVa! Zorggroep in Haarlem voor de derde dag. Zo'n 650 medewerkers moesten een loonsverlaging van 20% tot 30% ofwel ontslag slikken. Een onmogelijke keuze.

Een deel heeft onder druk getekend, een ander deel is gestopt met het werk. Zo'n 350 thuishulpen weigeren echter akkoord te gaan. Voor hen heeft ViVa! collectief ontslag aangevraagd bij het UWV.

Nu staken deze vrouwen -voor het eerst in hun leven- tegen een loonsverlaging van  13,10 bruto naar  9,92 per uur. Voor velen betekent dit een bestaan onder bijstandsniveau. Een groot aantal medewerkers doet dit verantwoordelijke werk al jaren en is kostwinner.

 
staking viva_20052011foto: Robert Koelewijn

Ook in Utrecht dreigt dit te gebeuren. Bij verschillende thuiszorgorganisaties in Utrecht en omstreken hebben medewerkers de vraag voorgelegd gekregen om vrijwillig 20% loon in te leveren. Cliënten krijgen te horen dat hun vaste thuishulp weg moet omdat deze 'te duur' zou zijn. De kwaliteit van de zorg gaat door deze bezuinigingen verder achteruit. Op de bijeenkomst van het Collegaplatform Huishoudelijke Thuiszorg op 24 mei kwam dit veelvuldig naar voren.

De SP vindt het belangrijk ook vanuit Utrecht de stakende ViVa!-vrouwen te steunen.

Kom maandag 30 mei naar de stakingsmanifestatie in Haarlem. Tijd en plaats: 10.30 tot 12.30 uur op het Nieuwekerksplein

Wil je samenreizen naar Haarlem neem dan contact met Gonnie Oosterbaan. Telefoon 030- 2517631 of e-mail gonnie.oosterbaan@wxs.nl

Ook ABVAKABO FNV en de actiegroepen 'Wij zijn de Thuiszorg Haarlem en IJmond' roepen iedereen op om hun actie te steunen.

U bent hier