h

VVD, PvdA en D66 verwijzen referendum koopzondagen naar de prullenbak

8 februari 2013

VVD, PvdA en D66 verwijzen referendum koopzondagen naar de prullenbak

Om puur formele redenen verwezen de fracties van D66, de VVD en de PvdA het initiatief voor een referendum over de wekelijkse koopzondag naar de prullenbak. De gemeenteraad ging op 7 februari vervolgens in meerderheid akkoord met de wekelijkse koopzondag, ondanks 4700 handtekeningen tegen de uitbreiding die de actiegroep 'Utrecht is geen Harrie' had verzameld.
 

 
SP-raadslid Michel Eggermont: "In één dag waren er al bijna 500 steunbetuigingen voor het referendum binnen. Met dit besluit gaat de gemeenteraad met de rug naar heel veel Utrechters toe staan. Er waren slechts twee weken uitstel voor nodig om het referendum een kans te geven. Moet kunnen, zou je zeggen. Het college was tenslotte ook drie weken te laat met het aanleveren van eerder toegezegde informatie en bij eerdere burgerinitiatieven maalde niemand om latere raadsbehandeling."

GroenLinks en de PvdA stemden opnieuw verdeeld. Dat verbaast de SP. Eggermont: "Dat de VVD en D66 voor zouden stemmen wisten we, maar de koopzondag houdt de gemoederen in Utrecht al vanaf de eeuwwisseling bezig. Als de twee grootste partijen het dan nog steeds niet weten, moet je het aan de inwoners gaan vragen. Waar ben je bang voor?"

Het 'burgerinitiatief' voor de wekelijkse koopzondag is vooral een actie geweest van het grootwinkelbedrijf en Hoog Catharijne. Meer dan 150 winkeliers verzetten zich ertegen. Eggermont riep ze op zich te verenigen en zo te zorgen dat hun belangen wél worden behartigd. De SP is graag bereid daarbij te helpen.

U bent hier