h

Winkelen op zondag? Dan ook meer bussen op zondag

10 februari 2013

Winkelen op zondag? Dan ook meer bussen op zondag

Nu de wekelijkse koopzondag in heel Utrecht ingevoerd wordt, moeten ook de bussen standaard vaker gaan rijden op zondag. Verder moet er duidelijkheid komen over de gevolgen voor het betaald parkeren in de stad. De SP wil deze zaken eerst goed geregeld hebben voordat de uitbreiding van de koopzondagen van start kan en heeft hierover schriftelijke vragen ingediend.

SP-woordvoerder OV en parkeren Michel Eggermont: "Het openbaar vervoer rijdt op zondag tot de helft minder dan op zaterdag en sommige lijnen rijden helemaal niet. Deze dienstregeling is er mede op gebaseerd dat winkels op zondag gesloten waren. Door de wekelijkse koopzondag vervalt het onderscheid tussen de zaterdag en de zondag. Het lijkt de SP een slecht idee om het autogebruik op de zondag aan te moedigen, omdat het openbaar vervoersaanbod ontoereikend is."

Ook is onduidelijk wat er gaat gebeuren met betaald parkeren. Tot nu toe hoefde er op koopzondagen alleen betaald te worden in de binnenstad. Door het raadsbesluit van 7 februari is voortaan de hele stad 'toeristisch gebied' en mogen overal de winkels op zondag open.

Eggermont: "Over betaald parkeren is niets geregeld in de winkeltijdenverordening. Blijft het beperkt tot de binnenstad, of moet er voortaan overal betaald worden? De bebording en de parkeerautomaten moeten daarop worden aangepast en ook de personeelscapaciteit bij de handhaving. Het lijkt me logisch dat we pas starten als alles goed geregeld is."

U bent hier