h

SP in de bres voor betere bescherming van LHBT-vluchtelingen

26 juni 2013

SP in de bres voor betere bescherming van LHBT-vluchtelingen

Op de Roze zaterdag op 29 juni, staat de SP Utrecht 's middags op de informatiemarkt op het Lucas Bolwerk om aandacht te vragen voor een ruimhartig toelatings- en opvangbeleid van LHBT-vluchtelingen. Met de actie eisen zij van staatssecretaris Teeven dat de nieuwe Europese richtlijnen over procedures en opvang die deze maand in Brussel zijn aangenomen goed worden omgezet in Nederlandse wetgeving.

SP-Europarlementariƫr Dennis de Jong: "De nieuwe richtlijn is een grote verbetering voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ten opzichte van de bestaande richtlijn. Zo moeten lidstaten hun personeel voortaan trainen om goed te kunnen omgaan met de gevoeligheden die horen bij een vlucht vanwege seksuele geaardheid. Het is logisch dat je je geaardheid niet aan de grote klok gaat hangen bij een eerste gesprek met een wildvreemde, als je er in je eigen land misschien wel de doodstraf voor kunt krijgen."

Niet alleen de procedure maar ook de opvang van LHBT-vluchtelingen moet beter. Uit onderzoek van COC Nederland uit mei 2013 over de situatie van asielzoekers in Nederland blijkt dat homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders vaak te maken hebben met geweld en intimidatie. Mensen worden bespuugd, uitgescholden en mishandeld door medeasielzoekers.

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen: "Dit soort gedrag is onacceptabel. Mensen moeten zich veilig kunnen voelen in een asielzoekerscentrum, zij hebben vaak al trauma's genoeg. Hier moeten we altijd goed op blijven letten en snel actie op ondernemen."

Homoseksualiteit is in veel landen in de wereld verboden. Mensen worden enkel om hun seksuele geaardheid tot levenslange gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf veroordeeld. Op de Roze Zaterdag 29 juni, staat de SP Utrecht aan het Lucas Bolwerk op de informatiemarkt. SP-Europarlementariƫr Dennis de Jong is daar aanwezig om uitleg te geven over de EU-richtlijn en hierover het gesprek aan te gaan.

U bent hier