h

Stop massaontslag in de thuiszorg: roep Utrecht uit tot ontslaggolfvrije gemeente

28 augustus 2013

Stop massaontslag in de thuiszorg: roep Utrecht uit tot ontslaggolfvrije gemeente

Utrecht mag geen preventieve ontslagen in de thuiszorg accepteren. SP-Raadslid Nicole van Gemert roept het College op om de golf van massaontslagen die de thuiszorgmedewerkers momenteel treft te keren.

Van Gemert: "Thuiszorgorganisatie Aveant Thuishulp heeft plannen 200 medewerkers alvast te ontslaan. Dat er zorginstellingen zijn die hun personeel met collectief ontslag sturen terwijl het werk er is en het geld voor de thuiszorg gewoon beschikbaar is, vind ik niet te verkopen. Utrecht betaalt genoeg en goede thuiszorg moet gegarandeerd worden. Ik wil geen preventieve ontslagen, ik wil dat de wethouder onze gemeente uitroept tot ontslaggolfvrije gemeente voor de thuiszorg".

Nadat Sensire in de Achterhoek aankondigde 1150 mensen te willen ontslaan, bleek al snel een zorginstelling in de regio Rotterdam te volgen. Nu is Utrecht dus aan de beurt. In schriftelijke vragen wijst de SP de wethouder erop dat de gemeente opdrachtgever is voor de thuiszorg en dus wel degelijk iets kan doen.

Van Gemert wil dat de wethouder aan Aveant laat weten dat preventieve ontslagen onacceptabel zijn. De SP wil ook de garantie dat de thuiszorg die op dit moment geleverd wordt kwalitatief in orde is en door gemotiveerde en opgeleide thuiszorgmedewerkers wordt geleverd.

Het kabinet is van plan om per 2015 40 procent op het budget van de huishoudelijke verzorging te bezuinigen. Deze bezuinigingen zijn echter politiek omstreden en of hiervoor een meerderheid bestaat in de Eerste Kamer is zeer de vraag.

U bent hier