h

Mijlpaal: SP bestuurt voor het eerst mee in Utrecht

25 april 2014

Mijlpaal: SP bestuurt voor het eerst mee in Utrecht

Voor het eerst – sinds de partij in 1986 in de gemeenteraad kwam – treedt de SP in Utrecht toe tot het college van B&W. Een bijzonder moment volgens SP-fractievoorzitter Tim Schipper. ‘We kunnen nu laten zien wat de SP in huis heeft. Op de zorg, wonen, sociale zekerheid, duurzaamheid en werk kunnen we écht iets voor Utrechters gaan betekenen. Zo komt er veel extra geld om de rijksbezuinigingen op de zorg te verzachten, zet het college in op gematigde huurontwikkeling, een terughoudend sloop- en verkoopbeleid van de schaarse betaalbare woningvoorraad en meer banen voor Utrechters die nu werkloos zijn.’ Het nieuwe college kiest niet voor het kabinetsvoorstel voor gedwongen ‘vrijwilligerswerk’ voor mensen in de bijstand.

De SP behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart vier zetels. Kort na de verkiezingen begonnen de besprekingen over een nieuwe coalitie. Deze week werden de gesprekken tussen D66, GroenLinks, VVD en SP afgerond. Schipper: ‘Vanuit het college kunnen we meer bereiken dan in de oppositie. We besparen geld door grote projecten goedkoper uit te voeren. De stad wordt groener én we zorgen dat Utrecht ondanks de enorme bezuinigingen in Den Haag een sociale stad blijft. Voor de SP is het erg belangrijk dat niemand in Utrecht door het ijs zakt, daarover hebben we stevige afspraken kunnen maken.’

Kleinschalige zorg

De thuiszorg wordt verbeterd door in te zetten om meer kleinschalige organisatie van de zorg. Als hierdoor de kosten lager uitvallen komt dat ten goede aan de verbetering van de dienstverlening. De zorg voor ouderen, gehandicapten en kwetsbare jongeren wordt georganiseerd door jeugdteams en buurtteams, met zorg dichtbij huis. Bureaucratie wordt aangepakt en huishoudens die ondersteuning nodig hebben krijgen één aanspreekpunt. Het nieuwe college gaat vol aan de slag om de gezondheidsverschillen tussen Utrechters te verkleinen.

Meer werk en zekerheid

Het college gaat zich inzetten om samen met werkgevers en vakbonden jaarlijks 500 extra stageplaatsen en leerwerkplekken te creëren. Schipper: ‘Dat is in Utrecht ook hard nodig. De werkloosheid loopt nog steeds op en jongeren komen niet aan de bak. De SP is ook blij dat het budget voor armoedebestrijding overeind blijft en dat we tegelijk zorgen dat de onnodige bureaucratie ook hier wordt weggesneden. Zo zorgen we dat het geld ook echt terecht komt waar het thuis hoort.’ De Upas blijft beschikbaar voor inkomens tot 125% van het sociaal minimum.

Wethouder

Wethouder voor de SP wordt huidig SP-Kamerlid Paulus Jansen. Hij was van 2000 tot 2007 raadslid en fractievoorzitter voor de SP in de gemeenteraad. Jansen wordt in het college verantwoordelijk voor wonen, ruimtelijke ordening, vastgoedbeleid, sport en dierenwelzijn.

Reacties

Gefeliciteerd met dit mooie resultaat van de verkiezingen en onderhandelingen! Aan Paulus Jansen hebben jullie een fantastische wethouder en ik wens hem en de fractie heel veel succes!!!

SP Gefeliciteerd met dit prachtige resultaat. Heel veel succes en groeten uit het hoge Noorden. Gerry Jöris

Hiep Hiep hoera! Klinkt als een goed onderhandelingsresultaat. Chapeau.

Goed nieuws voor Utrecht,een stuk socialer.Super dat paulus Jansen wethouder wordt,maar we zullen zijn snelle reactie's vanuit de tweede kamer missen.Bedankt daarvoor(SP Castricum).
Veel succes Utrecht!!!!!

Gefeliciteerd,

Ik ben ook blij, dat jullie voor Paulus Jansen hebben gekozen.

Houdt woord en zorg dat de bussen weer gaan rijden zoals voor 09december2012 zoals jullie beloofd hebben,

Super, van harte!

Reactie toevoegen

U bent hier