h

Jeugdbendes: Papieren vs. harde werkelijkheid

18 juni 2014

Jeugdbendes: Papieren vs. harde werkelijkheid

Als je naar de cijfers kijkt lijkt het erg goed te gaan met de aanpak van criminele jeugdgroepen in Nederland, en specifiek in Utrecht, maar in de praktijk ligt de situatie heel anders. De SP ging in gesprek met Utrechtse wijkagenten en samen trekken zij een hele andere conclusie.

SP Tweede Kamerlid Nine KooimanMinister Opstelten liet eerder weten blij te zijn dat het aantal criminele jeugdgroepen afgenomen is, maar waar deze jongeren gebleven zijn is niet bekend. Wat SP-Kamerlid Nine Kooiman betreft is dat geen bewijs dat zijn aanpak heeft gewerkt: 'Er is geen enkel onderzoek geweest naar de effectiviteit van zijn aanpak. Ik heb gesproken met Utrechtse wijkagenten uit de wijk Kanaleneiland die elke dag te maken hebben met criminele jongeren. Zij vertellen mij een heel ander verhaal. De huidige aanpak faalt nog op veel punten. Er is daarom nog geen enkele reden tot juichen.'

Utrechts SP-raadslid Vincent WijlhuizenDat er een wel erg positieve draai aan de cijfers wordt gegeven viel ook SP-gemeenteraadslid Vincent Wijlhuizen op. In de prestatiedoelstelling van de gemeente wordt aangegeven dat het aantal problematische jeugdgroepen van 40 groepen in 2012 gedaald is naar 21 groepen in 2013, waarvan 5 groepen als een criminele groep aangemerkt worden. Wijlhuizen: 'De Utrechtse agenten categoriseren deze groepen door middel van een lange verouderdere vragenlijst die geen goed beeld neerzet van de groep. Zo is ook de werkwijze van de jeugdgroepen veranderd, ze opereren niet meer vanuit een centrale plek maar verspreiden zich door de stad, in wisselende samenstellingen.' Behalve kritisch te kijken naar hoe deze groepen het beste in kaart gebracht kunnen worden, kan er ook gekeken worden naar welke aanpak het beste werkt. 'De wijkagenten geven zelf aan zich veel meer in samenwerkingsverband te willen focussen op de kopstukken. Om te bepalen hoe we dat het beste kunnen doen kunnen we kijken naar voorbeelden uit andere steden, zoals de Top600 aanpak in Amsterdam', aldus Wijlhuizen.

Wijlhuizen heeft burgemeester Van Zanen dan ook opgeroepen om zelf eens met tien wijkagenten in gesprek te gaan, zodat hij ook een realistisch beeld krijgt van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Ook wil de SP dat er gekeken wordt naar de mogelijkheid om een vaste officier van justitie per regio aan te stellen als aanspreekpunt voor de wijkagenten zodat er een snelle veroordeling kan plaatsvinden.

Reactie toevoegen

U bent hier