h

Circus met wilde dieren niet welkom in Utrecht

3 september 2014

Circus met wilde dieren niet welkom in Utrecht

Vanmiddag opent Circus Belly Wien weer haar tentdeuren in het Griftpark. Belly Wien is bekend om haar acts met wilde dieren, en om een verleden van incidenten met deze dieren. De SP probeerde vorig jaar samen met Groenlinks te verhinderen dat Belly Wien naar Utrecht kwam, maar de gemeente had geen middelen het circus te weigeren. SP-raadslid Van Gemert: “We waren ervan overtuigd dat 2013 het laatste jaar zou zijn dat we circussen met wilde dieren toe zouden moeten staan. Helaas laat het verbod op wilde dieren in het circus nog steeds op zich wachten en worden we nu gedwongen het circus weer een vergunning te geven.”

Utrecht is niet de enige gemeente die het circus liever ziet vertrekken. Wethouders en burgemeesters van 24 gemeenten hebben een brandbrief geschreven aan staatssecretaris Dijksma. Twee jaar geleden werd een verbod geregeld in het regeerakkoord, maar daarvan is volgens hen nog niets terechtgekomen. De gemeenten willen dat Dijksma het verbod gaat instellen, omdat ze vinden dat wilde en exotische dieren niet thuishoren in een circus.

Belly Wien is vanwege dierenwelzijnsredenen al niet meer welkom in moederland Oostenrijk. Dit circus, dat o.a. wilde dieren als tijgers, kamelen en een giraffe gebruikt, is ook in ons land omstreden. Deze week nog stierf de giraffe van het circus op 11-jarige leeftijd, terwijl giraffen in het wild doorgaans 25 tot 30 jaar oud worden. De doodsoorzaak wordt momenteel onderzocht.

Wethouder Paulus Jansen:”Vorig jaar hebben we besloten tot een voorkeursbeleid: circussen zonder dieren krijgen de voorkeur boven circussen met dieren. Maar ook dat blijkt in de praktijk niet te werken om te verhinderen dat Belly Wien naar Utrecht komt. Dijksma moet nu echt het verbod op wilde dieren in het circus vast gaan leggen in de wet. Ik heb de brandbrief daarvoor dan ook van harte meegetekend”.

Luister hier het radiofragment terug met Paulus Jansen op radio 1, vanaf 51:10. Lees ook het artikel in het NRC

Foto: Marcos de Madarlaga, Creative Commons CC-BY-NC-ND 2.0

Reacties

En toch zullen vele mensen het circus weer gaan bezoeken. .
Leedvermaak blijft interessant.

ja hoor daar gaan we weer , een hele agressieve leeuw laten zien die nog nooit bij Belly is geweest die hebben tijgers, notabene de partij waar ik altijd op stem gaat nu ook oordelen zonder eens een kijkje te nemen. Wat vinden jullie van vogels in veel te kleine kooien ,konijnen in een hokje ook te klein muizen die voor het amusement in een tunnel rennen ook in een veel te klein kooitje ,ik kan nog wel even doorgaan Maar dieren die het goed hebben daglicht zien goed voedsel krijgen en elek keer weer nieuwe geurtjes opsnuiven dat is leedvermaak , jullie moeten je schamen om hier aan mee te doen en eens een afspraak maken zodat je met het hele clubje eens met eigen ogen kunnen zien hoe goed de dieren het hebben

Ja dat klopt, er is heel veel dierenleed helaas. Naast het feit dat we proberen te werken aan een beter dierenwelzijn op alle terreinen, is het verbieden van wilde dieren in het circus bij uitstek iets wat gemeenten kunnen doen. Wetenschappelijk is aangetoond dat wilde dieren het niet goed hebben in het circus. Dat vinden niet alleen de wetenschap en de SP, ook de regering is van mening dat het tijd is voor een verbod. Nederland is daarbij trouwens niet het eerste land: vele landen gingen ons al voor met een verbod. Gelukkig.

Reactie toevoegen

U bent hier