h

SP Utrecht en wethouder Jansen in actie voor betaalbaar wonen

25 september 2014

SP Utrecht en wethouder Jansen in actie voor betaalbaar wonen

De SP Utrecht maakt zich zorgen over de forse huurstijgingen in Utrecht en heeft hiervoor het meldpunt ‘Huur te duur?” geopend. De aftrap hiervan vindt op vrijdag 26 september plaats aan de Oudegeinlaan te Hoograven, waar ook SP-raadslid Tim Schipper en wethouder Jansen bij aanwezig zullen zijn. De komende weken zullen zij in gesprek gaan met Utrechters over de gevolgen van de huurstijgingen.

Jansen: “Van alle steden stegen de huren nergens zo hard als in Utrecht. Waar de huren landelijk met 4,9% stegen was dit in Utrecht 6% door onder andere de verhuurdersheffing en de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit betekent dat de huren veel harder stijgen dan het inkomen, waardoor ook de huurtoeslag allang geen redelijke compensatie meer biedt.”

Een aantal weken geleden kwam het CBS nog met een rapport naar buiten waaruit bleek dat verhuurders vaak de maximaal toegestane huurverhoging vragen. In een beperkt aantal gevallen stegen de huren zelfs meer dan de maximale toegestane huurverhoging. In die gevallen was er meestal sprake van een bewonerswisseling, zoals ook in 2013 uit onderzoek van de SP Utrecht bleek. Schipper zegt hierover: "Veel mensen kunnen de eindjes nog maar net of helemaal niet meer aan elkaar knopen. Ik krijg bovendien al tijden verschillende signalen over ernstig achterstallig onderhoud en renovaties die op de lange baan worden geschoven. Neem nu de Oudegeinlaan in Hoograven. Deze mensen krijgen niet alleen te maken met hogere huren, maar ook met hogere energielasten.”

De komende weken zal de Utrechtse SP-afdeling meer wijken bezoeken en zoveel mogelijk huurders spreken over de gevolgen van het Haagse woonbeleid. De digitale enquête is hier terug te vinden.

Reactie toevoegen

U bent hier