h

Thuishulp mag niet zomaar geschrapt worden

10 december 2014

Thuishulp mag niet zomaar geschrapt worden

Huishoudelijke hulp mag niet, zoals veel gemeenten wel van plan zijn vanaf 1 januari 2015, zomaar geschrapt worden. De rechter oordeelde gisteren dat de hulp niet ineens stopgezet kan worden zonder naar de persoonlijke situatie te kijken. In Utrecht is dit gelukkig –mede namens een aangenomen motie van de SP- beter geregeld.

Veel Utrechtse ouderen en gehandicapten hadden in oktober van de gemeente een brief ontvangen waarin staat dat ze vanaf 2015 gekort zullen worden in het aantal uren huishoudelijke hulp. In vrijwel alle gevallen bleef er slecht 1,5 uur hulp over, tegen de 4–8 uur die ze op dit moment krijgen. De SP Utrecht maakte zich gelijk grote zorgen om deze maatregel en de problemen die dat met zich mee gaat brengen. Om die reden heeft de SP gelijk tijdens het begrotingsdebat een motie ingediend om er voor zorg te dragen dat niemand in Utrecht er in uren op achteruit gaat zonder eerst een persoonlijk inhoudelijk gesprek te hebben over de situatie.

 “We zijn blij met deze rechterlijke uitspraak en zullen de Utrechtse wethouder scherp houden als het gaat om het uitvoeren van onze motie. Nog steeds komen er  meldingen  binnen op ons Meldpunt Zorg.’, aldus SP-raadslid Nicole van Gemert. “Wij zijn juist in dit College gestapt om te zorgen dat iedere Utrechter de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Met dit meldpunt zorgen we dat we op de hoogte zijn van hoe de decentralisaties uitpakken en kunnen we de wethouder erop aanspreken als het beleid niet werkt of slecht uitgevoerd wordt.”

Reactie toevoegen

U bent hier