h

SP Utrecht steunt protest tegen taxibedrijf Uberpop

19 februari 2015

SP Utrecht steunt protest tegen taxibedrijf Uberpop

Gisteren hebben honderden taxichauffeurs in Den Haag geprotesteerd tegen het gebrek aan handhaving op de illegale snordersdienst Uberpop. Uberpop drijft ‘legale’ taxichauffeurs uit de markt omdat de chauffeurs niet hoeven te voldoen aan regelgeving zoals het Utrechtse keurmerk. Op precies dezelfde dag besloot D66 om de wethouder te vragen deze illegale dienst ruim baan te geven in Utrecht. De SP neemt aan dat deze oproep geen gehoor krijgt bij het bestuur van Utrecht en zal anders actie ondernemen.

De SP Utrecht steunt de chauffeurs. Snorders zijn niet verzekerd en betalen geen belasting wat zowel problemen voor de reiziger als de 'chauffeur' kan opleveren. Het is daarom ook verboden. Daarnaast is het simpelweg broodroof voor legale taxichauffeurs.

SP Raadslid Van Gemert: “Ook in Utrecht dreigt het snordersprobleem de kop op te steken nu Uber heeft aangekondigd, ondanks veroordelingen, deze illegale praktijken te willen uitbreiden naar Utrecht. De gemeente moet zich hier tegen verzetten. Jarenlange (en soms moeizame) samenwerking met de legale taxibranche over het taxikeurmerk komt anders op het spel te staan”.

D66 jubelt de innovatie toe in de taxibranche en steunt nieuwe verdienmodellen. Ook de SP is een groot voorstander van innovatie: er zijn dan ook meerdere applicaties waarmee taxidiensten worden aangeboden op een legale manier. Juist omdat deze applicaties er zijn is samenwerking met Uber onwenselijk en onnodig. In Rotterdam zijn bijvoorbeeld tientallen chauffeurs overgestapt van UberBlack (de legale tak van Uber) naar de applicatie Taxify omdat ze niet geassocieerd willen worden met de illegale praktijk van Uberpop.

Wat de SP betreft moet de verkeerswethouder luisteren naar protesten zoals die gisteren in Den Haag. De gemeente zou bovendien in samenwerking met de legale taxibranche actief signalen over snorders van Uberpop kunnen gaan verzamelen. Vervolgens kan de Utrecht, met het oog op de openbare orde en het onverzekerd aanbieden van reizigersvervoer, bij de politie aandringen op aanpak van snorders.

Reactie toevoegen

U bent hier