h

SP en ROOD Utrecht steunen metaalwerkers

5 juni 2015

SP en ROOD Utrecht steunen metaalwerkers

Foto: SP

Vrijdagochtend kwamen in Utrecht stakende medewerkers uit de metaalsector bijeen. Zij voeren actie voor een beter loon en tegen het afbreken van de arbeidsvoorwaarden, zoals de verslechtering van de seniorendagen. SP en ROOD waren aanwezig om de stakers een hart onder de riem te steken.

De stakers strijden voor een beter loon, met een verhoging van drie procent. De afgelopen jaren zijn de prijzen in Nederland hoger worden, maar de lonen zijn nooit mee gegroeid. Hierdoor verliezen veel metaalwerkers aan koopkracht. Ook strijden ze voor afschaffing van jeugdloon. Volwassenen onder de drieëntwintig verdienen de helft van het volwassen loon, terwijl zij hetzelfde werk uitvoeren! Daarnaast zijn er genoeg andere dingen die veranderd moeten worden aan de cao. Oudere werknemers moeten momenteel seniorendagen inleveren en fulltime blijven werken. Terwijl het goed zou zijn om ze een dag minder te laten werken, als zij dat zouden willen. Hierdoor wordt er werkgelegenheid gecreëerd voor jonge werkzoekenden.

ROOD-lid Alix Wassing sprak met een aantal stakers: “De misstanden in de metaalsector zijn enorm. Werknemers maken ontzettend lange dagen zonder pauzes, er worden geen vaste contracten meer uitgedeeld, werkgevers proberen mensen boven de vijftig er uit te werken, het werk wordt overgenomen door mensen die minder geld kosten. Hier moet wat aan gedaan worden! Daarom staan ROOD en SP hier vandaag om de stakers in hun strijd te steunen.” Ook de woordvoerder van de FNV vertelt dat we niet achterover moeten leunen: “We moeten een keiharde NEE tegen de afbraakvoorstellen laten horen. De veranderingen zijn negatief voor de werknemers. We gaan door tot er een goede cao komt!”

Vrijdag 19 juni zal er in Bunnik weer een staking zijn van medewerkers uit de installatietechniek en de liftensector. Voor meer informatie: www.actiedagmetaal.nl.

 

Foto: SP

Foto: SP

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier