h

Volwassen loon voor volwassen werk

28 augustus 2015

Volwassen loon voor volwassen werk

Jongeren hebben maandelijks vele verschillende kosten. Huur, zorgverzekering, studie, eten en drinken, af en toe wat nieuwe kleding en ga zo nog maar even door. Om deze reden hebben veel jongeren naast hun studie een bijbaantje om dit allemaal te kunnen bekostigen. Maar hoewel de jongeren wel de verantwoordelijkheid dragen van een volwassene en net zo hard werken, krijgen ze vaak maar een half loon. Contactpersoon van ROOD Utrecht, Alix Wassing: “Het is belachelijk dat een volwassene van achttien jaar maar halfloon krijgt. Daarom zal ROOD Young and United helpen in hun strijd voor afschaffing van het minimum jeugdloon.”

Wanneer je als 18-jarige een bijbaantje neemt, is het minimumloon nog niet eens de helft van wat een 23-jarige zou ontvangen (bron: Loonwijzer 2015), terwijl je dezelfde kosten hebt. Wanneer er vervolgens na een aantal jaar van trouw dienstverband te oud en dus te duur wordt, is de kans groot dat je werkgever je inruilt voor een jonger exemplaar. SP raadslid Hilde Koelmans: “Het verschil in minimumloon tussen een jongere van 18 (€3,94) en iemand van 23 (€8,66) is dusdanig hoog dat het begrijpelijk is dat een 23 jarige minder interessant is voor werkgevers. Hier moet dus iets aan veranderen.” Het gevolg van de huidige situatie is dat jongeren niet kunnen rondkomen en vaak al op jonge leeftijd een grote schuld hebben. Zo heeft 23% van de mbo-studenten al een schuld opgebouwd (bron: Nibud 2015).

Gelukkig staat het jeugdloon flink in de aandacht. Dat heeft o.a. met de campagne van Young & United die drie eisen kent: een volwassen loon voor iedereen vanaf 18 jaar, minder flexibele contracten en meer banen voor jongeren waarvan je kunt leven. Door het hele land zijn ROOD-groepen en FNV actief om samen met jongeren in actie te komen voor  Young & United. Alix: “Ook in Utrecht staan er veel acties gepland voor de komende tijd en ROOD heeft ontzettend veel zin om samen met jongeren te strijden voor gelijke lonen.”

Foto: s

Wil je ook strijden voor gelijke lonen voor gelijk werk? Kijk dan eens op youngandunited.nl of sluit je aan bij ROOD, jong in de SP door te mailen naar roodutrecht@sp.nl.

Reactie toevoegen

U bent hier