h

SP boos over minder stembureaus referendum

17 februari 2016

SP boos over minder stembureaus referendum

Foto: SP

Gisteren werd bekend dat de gemeente 123 stemlocaties wil openen voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Dat aantal is een stuk lager is dan bij eerdere vergelijkbare verkiezingen. SP-raadslid Michel Eggermont: “Het ergste is nog dat stembureaus in een revalidatiecentrum en serviceflat gesloten blijven. Juist daar wonen mensen die minder goed ter been zijn.”

Utrecht hanteert geen vast getal als het gaat om het aantal stembureaus. De gemeente kijkt naar het opkomstpercentage van de voorgaande verkiezing en die van een eerdere vergelijkbare verkiezing. “En dat klopt hier dus niet”, aldus Eggermont. “We hebben het uitgezocht, en ook met de Europese Verkiezingen in 2014 waren er 19 stembureaus meer open dan er nu op de planning staan. Bij veel inwoners bestaat het sentiment dat de overheid dit referendum saboteert, en met minder stembureaus lijkt dat beeld te worden bevestigd.”

Uit navraag van de SP blijkt dat onder andere stembureaus komen te vervallen in serviceflat Keizershof, woonzorgcentrum Koningsbruggen en revalidatiecentrum de Hoogstraat. De SP roept de burgemeester dan ook op om het aantal stemlocaties te verhogen, zodat het minimaal gelijk blijft aan eerdere vergelijkbare verkiezingen.

Reacties

Het is een grof schandaal. Erger is dat door het hele land gekort wordt op stem lokaties.
voor ouderen in het algemeen is het moeilijk om nu te gaan stemmen. Misschien is het handig mensen nog eens extra te wijzen op het kunnen verlenen van een machtiging.

Misschien ook eens kijken naar de verzending van stempassen, diverse Utrechters hebben hem nu (een week voor het referendum) nog steeds niet ontvangen...

Reactie toevoegen

U bent hier