h

Leo Lambo (1948-2016): Een sympathieke dwarsligger

5 maart 2016

Leo Lambo (1948-2016): Een sympathieke dwarsligger

Foto: -

Op 24 februari jl. overleed onverwacht ons oud-raadslid Leo Lambo, op 67 jarige leeftijd. Leo kwam in de jaren negentig terecht bij de SP, nadat hij het Bewoners Overleg City Project (BOCP) had opgericht. Hij had een hartgrondige  hekel aan de wijze waarop in zijn ogen het stationsgebied werd verkwanseld voor megalomane kantoor- en winkelplannen. Ook de verhouding tussen de gemeente en de jaarbeurs had zijn warme belangstelling.

Wie langs zijn woning aan het Houtensepad fietste zag hem meestal tussen twee metershoge stapels rapporten zitten, op zoek naar listige machinaties met erfpachttarieven en gegoochel met het toevoegen van nog meer vierkante meters kantoor.

In november 2000 werd Leo als derde op de SP-lijst gekozen in de gemeenteraad, waar hij direct bij de eerste vergadering op 17 januari 2001 een motie indiende over zijn favoriete onderwerp: het Utrecht City Project. Leefbaar Utrecht was na deze verkiezingen in het College terecht gekomen en Leo wilde ze eraan herinneren dat ze eerder de hoeveelheid kantoren wilden halveren naar 150.000m2.

Het raadswerk was uiteindelijk toch niet zijn ding, waardoor hij in 2003 werd opgevolgd door Karst Boers. Hij bleef echter actief in de stad, met name op het gebied van het behoud van bomen en verbetering van de luchtkwaliteit, samen met Kees van den Oosten en Gerard van der Vecht.

Leo was een zachtmoedige dwarsligger, een echte natuurliefhebber en een grote kenner van de stad. Recht voor zijn raap en nuchter, nooit uit op persoonlijk gewin. Wij wensen familie en vrienden sterkte met het verwerken van dit verlies.

Paulus Jansen,
Fractievoorzitter SP gemeenteraad 2000-2006.

Reacties

Goed stuk Paulus. Alleen Leo was 67 jaar.

Dank Gerard, we hebben het aangepast.

Goede morgen ik zit met een probleem ,ik ben familie van LEO had een spoed afspraak gemaakt met iemand van de S.P alleen door zijn plotseling overlijden weet ik niet met wie ,het heeft te maken met mijn zoon,die geholpen moet worden,is er te achterhalen met wie en zo ja kan dat gesprek als nog plaats vinden .ik hoop op een posetieve reactie ,moet anders al zijn papieren doorspitten ,zodat ik de naam han achterhalen ,wachtend op antwoord vr gr ,B.Papendorp

De laatste tijd zaten de gordijnen dicht van zijn huisje aan het Houtensepad. Dit was normaal gesproken nooit het geval, dus ik vroeg me af wat er aan de hand was. Zojuist lees ik hier het bericht dat Leo is overleden. Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik woon bij hem 'om de hoek'. Ik kwam hem vaak tegen als ik mijn hondje ging uitlaten of mijn boodschappen deed op het Smaragdplein. Hij was een vriendelijke man en het SP sponsje dat ik van hem kreeg tijdens een verkiezingscampagne heb ik nog. Ik mis hem wel, werkend naast die stapel kranten achter het raam van zijn huisje aan het Houtensepad.

Beste Leo, dank voor je vriendelijke woorden en sympathieke contact. We hebben 1996-2016 waardevol contact gehad. We deelden de liefde voor ons prachtig stadsie en onze kritische blik naar de gemeente Utrecht. Paar dagen voor je overlijden kwam je nog bij mij eten - vol plannen. Waarschijnlijk ben je nu in de hemel ook druk bezig de democratie te verbeteren. Leo, bedankt!
Pim Walenkamp

Reactie toevoegen

U bent hier