h

"Rood voor rood: breng het brandweerpensioen niet in nood!"

27 juni 2016

"Rood voor rood: breng het brandweerpensioen niet in nood!"

Foto: SP Utrecht

Vandaag was ik op bezoek bij de mannen en vrouwen van de brandweerpost aan de Tolsteeg. De brandweer heeft besloten te gaan staken voor een betere pensioenregeling. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wil de pensioenleeftijd verhogen: was die vroeger nog 55 jaar, kruipt die nu steeds verder omhoog richting de 62 jaar.

Het brandweerwerk is voor veel mensen een roeping. Ze willen de medemens in nood graag helpen en zijn bereid om daar hard voor te werken. Dat dit betekent dat je vaak zult moeten oefenen, 4 keer per nacht uit je slaap wordt gehaald en dat je loodzwaar materieel naar de negende verdieping zult moeten sjouwen, weten ze van tevoren maar al te goed en doen ze net zo graag.

Van de brandweermannen- en vrouwen wordt straks geëist dat deze tot ver na hun vijfenvijftigste doorgaan met zwaar werk. Maar zoals een brandweervrouw vandaag al zei: “Op een gegeven moment is je emmer vol en loopt die over.” Het beroep is fysiek én mentaal erg veeleisend. Een brandweerman die voor de zoveelste keer naar een treinspringer of een AED-melding moet gaan, heeft op een gegeven moment genoeg gezien. De negende verdieping halen met 40 kilo gewicht op je rug en in je handen, gaat met een langzaam helende blessure niet makkelijk. De veiligheid van de mensen in Utrecht én de brandweermannen- en vrouwen zelf komt zo danig in het gevaar.

De mensen van de brandweer die nu actie gaan voeren kunnen nooit écht staken. In tegenstelling tot de metaalwerker of de schoonmaker die zijn werk wel neer kan leggen, zal de brandweer voor een brand altijd uitrukken. Voor een  ondergelopen kelder of een kat in de boom hoef je tijdens deze acties geen hulp te verwachten, maar ook die hulp niet verlenen is tegennatuurlijk en valt de brandweerman zwaar.

De brandweer verdient daarom de steun en het respect van alle Utrechters. Op de steun van de SP kunnen ze in ieder geval rekenen. Rood voor rood: breng het brandweerpensioen niet in nood!

Milos Todorovic

Afdelingsvoorzitter SP Utrecht

06-81284129

Reactie toevoegen

U bent hier