h

Working Class Heroes: Michel Eggermont

29 april 2017

Working Class Heroes: Michel Eggermont

Foto: Hans Verschoor

Flexcontracten zijn een probleem en verandering is hard nodig. Dat merkte Michel Eggermont al in de jaren 90, destijds organiseerde hij vanuit de vakbond  werknemers aan de loketten op het Centraal Station. Toen Michel bij het spoor begon – in 1996 - was ongeveer de helft van alle lokettisten uitzendkracht. Zij kregen minder loon dan vaste krachten en hadden geen recht op voorzieningen voor vast personeel. Maar ook de onzekere werkuren vielen zwaar “Het gaat om vastigheid; dat je voor jezelf kan plannen wat je wil doen, dat kun je gewoon niet als uitzendkracht.”

Michel is 47, en werkt sinds jaren bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Hij werkt aan het loket maar zijn takenpakket is omvangrijk. “Ik zit achter de balie, maar daarnaast loop ik op het perron, help ik gehandicapten, organiseer gevonden goed, en ik regel onderdak voor mensen die ’s nachts stranden.”

Samen met FNV spoor voerde hij campagne om de flexwerkers te verenigen tegen het onrecht. Daar kwamen creatieve methoden aan te pas, zo maakten ze handig gebruik van de verkiezingen van de ondernemingsraad, een laagdrempelige manier om de zorgen van werknemers een stem te geven. Met succes ‘de verkiezingen hielpen ons om de problemen rond flexbanen op de agenda te krijgen’.

Maar de strijd was pas net begonnen, na een klinkende overwinning in de ondernemingsraad schoof de NS het dossier ‘flexcontracten’ op de lange baan. De actievoerders lieten het er niet bij zitten en beriepen zich op een opmerkelijke regeling. Omdat de treinen het hele jaar door rijden, kent de NS geen vaste vakanties. In plaats daarvan worden vakantiedagen door het personeel onderling afgesproken. “We hebben nooit expliciet opgeroepen om allemaal tegelijkertijd verlof te nemen, maar we hebben laten weten dat de kans bestond dat we allemaal twee maanden op vakantie zouden gaan.”  Michel kijkt geamuseerd terwijl hij ons dit verteld,  ze hadden de werkgever in de tang. ‘Als lokettist moet je drie maanden een interne training volgen, daarom kon de NS ons nooit allemaal tegelijkertijd vervangen. Dan zou de boel stil komen te liggen.’

Uiteindelijk moest de NS zwichten voor de eisen van de lokettisten en werden alle contracten omgezet naar vaste diensten. De lokettisten maakten gebruik van de unieke omstandigheden op hun werk om hun baas onder druk te zetten. Volgens Michel is dat de echte les van deze acties ‘Er zijn in iedere sector wel dit soort dingen te vinden. Wat zijn in jouw sector de dingen waarmee je druk kan uitoefenen?’

De Dag van de Arbeid is voor Michel daarom meer dan alleen een strijd dag, het is een heuse feestdag. ‘We moeten de successen tegen de flexcontracten vieren’ zegt hij trots.

Op maandag 1 mei organiseert de FNV een mars door Amsterdam en de SP is daar bij. Om 13:00 uur zal de manifestatie beginnen op het Jonas Daniël Meijerplein bij de Dokwerker. Meer info is hier te vinden.

Reactie toevoegen

U bent hier