h

Raad stemt in met verbeterde sporttarieven

6 juli 2017

Raad stemt in met verbeterde sporttarieven

Foto: Nicole van Gemert

Vandaag heeft de Raad ingestemd met het nieuwe tarievenbeleid voor de sport. Na twee jaar polderen tussen wethouder Jansen (SP), sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en de gemeenteraad is er vandaag ingestemd met een nieuw tarievenstelsel voor het huren van gemeentelijke zalen, velden en banen. Hieronder drie argumenten waarom dit goed nieuws is voor de Utrechtse sporters:

  1. Het is vanaf augustus glashelder wat het kost om een sportzaal, -veld of -baan te huren van de gemeente. Of je nu voor één enkel keertje een gymzaaltje huurt of dat je hockeyvereniging een veld huurt voor 20 uur per week het hele sportseizoen; het is inzichtelijk wat je per uur moet betalen. Dat is een grote vooruitgang met de huidige situatie, waarin de tarievenstructuur een wirwar was. U vindt de tarieven hier: https://www.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/wonen-en-leven/vrije-tijd/sport/2017-Tarieven-sportlocaties.pdf
  2. De nieuwe tarieven zijn eerlijker dan de oude tarieven. We maken een einde aan jarenoude maatwerkregelingen, die er nog steeds waren, maar absoluut niet meer gerechtvaardigd waren. Daarbij werd de binnensport altijd minder gesubsidieerd dan buitensport, wat oneerlijk is. Met dit voorstel brengen we de tarieven voor binnensport en buitensport iets dichter bij elkaar. Hierdoor worden de binnensporten iets goedkoper en de buitensporten iets duurder. Daar waar het duurder wordt, kunnen verenigingen gebruik maken van een ingroeiregeling.
  3. Het nieuwe tarievenbeleid bevordert efficient gebruik van zalen en velden, waardoor uiteindelijk meer mensen kunnen sporten. Met een daluurtarief wordt het voor clubs goedkoper om te sporten in daluren (bijvoorbeeld de ochtenden). Daarnaast wordt het delen van velden en zalen gestimuleerd. Verenigingen en organisaties die van deze prikkels gebruik weten te maken, zijn goedkoper uit en creëren minder druk op de piekuren.

De gemeenteraad heeft met dit besluit noodzakelijke maatregelen genomen om de tarieven inzichtelijk een eerlijker te maken. Daarbij zijn beginstappen gezet om de velden en zalen optimaler te benutten. Met een motie van onder andere de SP gaat de wethouder de komende tijd aan de slag om hier nog meer stappen in te zetten. Een mooi resultaat!

Reactie toevoegen

U bent hier