h

Merkwaardige mail

8 oktober 2017

Merkwaardige mail

Foto: Hans Verschoor

In zijn absolute nadagen als minister schreef Ronald Plasterk (PvdA) een brief aan de gemeentes. Of ze voortaan maar niet meer mee wilden werken aan de afdrachtregeling van de SP. De inkt daarvan was nog niet droog, of de Utrechtse raadsgriffier stuurde een mail naar de raadsleden van de SP. Of we even een ander banknummer wilden opgeven voor de uitbetaling van de raadsvergoeding. Nou, we dachten van niet! Lees de reactie van SP-raadslid Michel Eggermont.

Op donderdag 28 september kreeg ik een merkwaardige mail van de griffier. Dat ik de afspraak die ik met de gemeente heb, namelijk op welk rekeningnummer ik mijn raadsvergoeding wens te ontvangen, moet wijzigen vanwege een flutbrief van minister Plasterk. We hebben er tijdens de fractievergadering hartelijk om gelachen. Maar ff serieus. Een ijverige griffier kunnen we waarderen, maar er is geen enkele reden waarom ik zou meewerken aan deze wijziging. Sterker nog: geen haar op mijn hoofd denkt er aan mee te werken aan de partijpolitieke pesterij van minister Plasterk. Ik vreet nog liever droog brood.

De mensen die op de SP stemmen doen dat ook omdat wij in de praktijk brengen dat we het niet voor het geld doen. Dat we het belangrijk vinden om campagnes te kunnen voeren buiten verkiezingstijd. Zowel lokaal, voor buslijn 6 in Hoograven, als landelijk, voor een Nationaal Zorgfonds. Gewone mensen hebben voor de dingen die voor hun van belang zijn geen door het bedrijfsleven gesubsidieerde lobbyisten. De afdracht van onze raadsvergoeding dient dus twee doelen, die voor de SP fundamenteel zijn.

Wij zien volksvertegenwoordigers als volks-vertegenwoordigers. Dat betekent dat wie raadslid namens de SP wordt er vanuit kan gaan dat hij geen voordeel of nadeel van die functie heeft. En zo werkt dat ook in de praktijk. Voordat ik raadslid werd was ik fulltime servicemedewerker bij NS op Utrecht Centraal. Sindsdien neem ik onbetaald verlof op en word ik daarvoor gecompenseerd door de partij. Toen ik tussen maart 2014 en mei 2015 geen raadslid was werkte ik weer gewoon fulltime. Mijn inkomen is in heel die tijd nooit gewijzigd. (Behalve de loonsverhogingen die we via de CAO wisten te bevechten). Niet vooruit, niet achteruit. Ik spreek in de raad vanuit een positie die ik altijd had. Er is geen andere reden dat ik me verkiesbaar stel voor een nieuwe periode dan dat ik denk dat dat de SP verder brengt. Er zit geen enkel financieel voor- of nadeel aan. Dat maakt mij juist rete-onafhankelijk.

Dat een raadslid in de Noord-Oostpolder niet kan afdwingen dat zijn gemeente hetzelfde doet zoals dat in zoveel andere gemeenten staande praktijk is, is geen reden om de staande praktijk te veranderen. Ik ben trots op onze afdracht. Er is niks wat gerepareerd moet worden. Plasterk kan zich beter bezighouden met tegengaan van graaien bij de overheid in plaats van het anti-graaien bij de SP.

Michel Eggermont
Raadslid SP Utrecht

Reacties

belachelijk deze acti, van plasterk maar ja hij heeft nog weinig sociaals betekend voor ons land!

Vanwaar toch die bezorgdheid dan dat de afdracht niet via de eigen rekening mag gaan? De rechterlijke uitspraak was toch duidelijk? De gemeente m'ag niet meewerken aan de afdrachtregeling.
Overigens zou, nu naam-nummercontrole niet voorkomt, je best het IBAN va de partij kunnen opgeven onder eigen naam.

Reactie toevoegen

U bent hier