h

Bewoners Afrikalaan: renovatie ja, pinautomaat spelen nee!

21 november 2017

Bewoners Afrikalaan: renovatie ja, pinautomaat spelen nee!

In overgrote meerderheid verwezen de bewoners van de Afrikalaan de renovatieplannen van corporatie Portaal naar de prullenbak. Niet omdat ze de hoognodige opknapbeurt van hun huizen niet willen, maar omdat ze het vertikken als pinautomaat gebruikt te worden. De SP steunt ze in hun strijd voor eerlijke voorwaarden en betere woningen.

SP-fractievoorzitter Tim Schipper: “De huur moeten doorbetalen terwijl je niet in je huis kan wonen is natuurlijk je reinste dwaasheid, maar ook € 1.000 aftikken voor enkele weken in een logeerwoning, € 450 voor de beveiliging van je spullen, extra huurverhoging als je een balkon terug wil dat je al had. Ik snap heel goed dat de bewoners de hakken in het zand hebben gezet.“

In september kwam Schipper in contact met de bewoners. Hij is ronduit verbijsterd over de handelwijze van Portaal. “De renovatie werd in het voorjaar van 2017 aangekondigd, maar pas in juli is er voor het eerst over gesproken met een aantal bewoners. Over de randvoorwaarden viel niet te praten, terwijl daar heel veel bezwaren tegen waren. Begin oktober werden de mensen wel geacht bij het kruisje te tekenen in de draagvlakmeting. Zo werkt het natuurlijk niet. De huurders hebben Portaal om uitstel en een nieuw gesprek gevraagd, maar kregen nul op het rekest. Dit gaat allemaal lijnrecht in tegen de afspraken die met de corporaties zijn gemaakt.”

In reactie op de afwijzing van de plannen heeft Portaal gezegd niets meer te gaan doen aan de flats, maar een nieuwe poging te wagen op de Amerikalaan, onder dezelfde voorwaarden. "Een vorm van chantage", noemt Schipper dit.

“De SP heeft met een huis-aan-huisonderzoek de meningen gepeild. Het blijkt dat vele bewoners van de Amerikalaan precies dezelfde bezwaren hebben. Het meest waarschijnlijke resultaat is daarmee stilstand, terwijl de huizen schreeuwen om onderhoud en verbetering. Het is ontzettend belangrijk dat de huurders in Kanaleneiland Zuid één lijn trekken. Als SP staan we aan hun zijde om dat te organiseren. Wat we willen is opnieuw om de tafel, eerlijke afspraken en opknappen die flats.”

Lees hier het artikel uit het AD van 21 november.

Zie ook:

Reacties

Jammer dat je er niet bij vertelt dat elk huishouden bijna 6000 euro vergoeding krijgt.

Jammer dat je daar niet bij vertelt dat dit de wettelijke minimumvergoeding is en dat ook de handtekening van Portaal onder het Algemeen Sociaal Plan staat.
Daarin is opgenomen dat de huurder tijdens gedwongen verblijf elders vanwege renovatie slechts voor één woning huur betaalt en dat voor maximaal het huurbedrag van de eigen woning. Zie ook http://www.lloyd-advocaten.nl/vaste-vergoeding-bij-renovatie-huurwoning/.

Tim Schipper, fractievoorzitter SP Utrecht

Genoemde advocaten uit Veendam gaan niet in op ASP Utrecht.

Bij mij en vele anderen heeft Portaal met vergelijkbare flats de renovatie heel goed laten verlopen. Natuurlijk wordt de huur iets duurder omdat de flats mooier en beter worden, maar juist door o. a. dubbele beglazing bespaar je weer op de stookkosten bij hetzelfde gebruik waardoor je nauwelijks tot niet duurder leeft, maar wel comfortabeler en netter. Ook kun je in aanmerking komen voor een vergoeding. De hotelwoning is echt een uitkomst geweest. Spullen inpakken en spullen weer uitpakken kostte veel moeite en was vermoeiend, maar dat was het zeker waard en Portaal denkt en doet mee door oplossingen in noodgevallen. Het opknappen is ook nog lang niet af, maar er is niets mis mee om dat in kleine stapjes te doen. Portaal is een nette woningbouw vereniging die juist heel goed peilen bij de huurder zoals ik. Jammer dat juist Portaal zo negatief wordt neergezet terwijl ik het ervaar als een hele goede, vriendelijke, oplossingsgerichte woningbouwvereniging. En alle woningbouwverenigingen en andere bedrijven maken fouten.. dat hoort erbij.. maar van Portaal heb ik zeker zelf ervaren dat ze kijken waar het beter kan en zover mogelijk het verbeteren. Het opknappen van de flats is een kans om beter te kunnen wonen en inderdaad dat is niet gratis omdat er zoveel mensen zijn die het mogelijk maken om deze op te knappen met al het materiaal er nog bij.

Mag ik vragen wat voor functie jij binnen Portaal bekleedt? Want het is duidelijk dat jij een directe link (belang) hebt bij deze zogenaamde “hele goede, vriendelijke, oplossingsgerichte woningbouwvereniging”. Chapeau voor je reactie, jij verdient echt promotie binnen Portaal.

Grappige reacties en best dom ook. Ze geven je iets beter voer en je vergeet alles. De woningen zijn zo van het oude dat het hun verantwoordelijkheid is om deze op te knappen. Huurverhoging omdat er toevallig iets nieuws in zit is hun probleem.

Reactie toevoegen

U bent hier