h

Koelmans: Verzekeraars moeten meer investeren in de zorg in Overvecht

17 januari 2018

Koelmans: Verzekeraars moeten meer investeren in de zorg in Overvecht

Foto: SP

De vraag naar zorg in Overvecht is groot, wat leidt tot overwerkte huisartsen en slechtere zorg. De SP wil daarom dat verzekeraars meer geld uittrekken voor ondersteunend personeel voor huisartsen in Overvecht. SP-raadslid Hilde Koelmans: 'De zorgverzekeraars hebben ook gewoon afgesproken met de huisartsen en de overheid dat er meer geld gaat naar probleemwijken. Het wordt tijd dat ze daarmee over de brug komen.'

Helaas maakt in het Utrecht sterk uit voor je gezondheid in welke wijk je woont. Overvecht is de ongezondste wijk. Inwoners zijn vaker ziek en gaan gemiddeld zeven jaar eerder dood. Er wordt dan ook veel zorg gevraagd. Om de ziektekosten in te perken wordt zo veel mogelijk zorg afgehandeld bij de huisarts. Dit leidt echter tot een gigantische werkdruk, waar zowel de patiënten als de huisartsen onder lijden. Dit zorgt op zijn beurt weer voor hogere zorgkosten. Koelmans: 'Het is niet alleen voor de Overvechters beter, maar voor de hele samenleving, ook de zorgverzekeraars, als dit goed geregeld is. Het blijkt gewoon dat de kosten omlaag gaan, en daar profiteert iedereen van. Onbegrijpelijk dus dat dit nog niet gebeurt.'

Naast betere zorg wil de SP ook de grondoorzaken aanpakken die ervoor zorgen dat een wijk als Overvecht zo ongezond is. Het aanpakken van armoede en het stoppen met de voorkeursbehandeling van rijkere wijken zijn hierin kernpunten. Koelmans: 'De tweedeling qua gezondheid in Utrecht is echt schrikbarend en de gemeente doet daar nog te weinig aan.'

Reactie toevoegen

U bent hier