h

Interview met Tim Schipper: Verkoop van monumentale panden in de binnenstad

22 februari 2018

Interview met Tim Schipper: Verkoop van monumentale panden in de binnenstad

Foto:

Onlangs maakte woningcorporatie Mitros bekend dat de monumentale panden van Stadsherstel Midden Nederland in de binnenstad verkocht gaan worden. De SP is altijd tegen de verkoop van nog meer sociale huurwoningen in de binnenstad geweest. Wat vindt de SP hier dan van? We spraken erover met de SP-lijsttrekker Tim Schipper.

Wat vindt de SP van de verkoop van de monumentale woningen. Utrecht in de uitverkoop?
Laat ik om te beginnen zeggen dat ik het volkomen snap dat mensen schrikken als ze horen dat hun huizen worden verkocht. Wonen is een basisbehoefte waar je geen onzekerheid over wil. Kan ik er nog wel blijven wonen, ga ik straks niet ineens veel meer betalen? Allemaal heel terechte vragen.

Maar de boodschap van de bewoners is toch duidelijk: niet verkopen?
Zeker, maar tegelijkertijd zijn vrijwel alle bewoners ontevreden over Stadsherstel als huurbaas. Het punt is dat die verkoop er op enig moment wel van moest komen. De corporaties mogen zich door de nieuwe Woningwet uit 2015 alleen nog maar bezighouden met hun kerntaken. Monumenten horen daar sinds die tijd niet meer bij. Als het dan zover is moet je zorgen dat het onder goede en strikte voorwaarden gebeurt. Dat is ook een keiharde eis van de SP. De PvdA, die nu heel hard roept dat er niet verkocht mag worden, houdt de bewoners dus voor de gek.

En wat zijn die voorwaarden voor de SP?
Normale huurprijzen, ook op de lange termijn en ook als er een nieuwe bewoner komt, geen grote jaarlijkse huurstijgingen, goed onderhoud en zoveel mogelijk van wat nu in de sociale huur zit daar ook voor behouden. Veel van de monumentale woningen zijn overigens zo klein dat ze qua punten in het Woningwaarderingsstelsel niet in de vrije sector mogen komen. Dit is overigens allemaal toegezegd door SP-wethouder Jansen. Huurrechten van zittende huurders blijven sowieso gehandhaafd. Verkoop breekt geen huur.

Het verhaal gaat dat er nu al kleine woningen voor de hoofdprijs worden verhuurd. Klopt dat?
Dat wordt nagegaan. Als dat zo is moet het zo snel mogelijk worden gecorrigeerd. Als bewoners kant en klare voorbeelden hebben, laten ze zich dan alsjeblieft bij ons melden.

De huurders hebben gezegd dat ze zelf een corporatie willen vormen, of aansluiten bij een andere organisatie. Wat vind je daar dan van?
Dan zouden ze de woningen tegen wat heet ‘marktprijzen’ moeten kopen, zegt de wet. Lijkt me geen haalbare kaart. Ik weet niet precies wat wordt bedoeld met ‘aansluiten bij een andere organisatie’. De Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel is eerder genoemd, maar die is afgevallen bij de eerste selectieronde.

Wat vinden andere partijen er eigenlijk van?
D66, VVD, CDA, Stadsbelang en Student&Starter, samen een raadsmeerderheid, hebben er meermaals op aangedrongen dat er in de Binnenstad meer sociale huurwoningen moeten worden verkocht. De SP wil dat wonen in de Binnenstad ook moet kunnen met een dunne portemonnee. De opbrengst moet dus voor 100% ten goede komen aan nieuwe sociale huurwoningen, ook in de Binnenstad.

Wat is de stand van zaken nu?
De verwachting is dat er binnenkort een formeel verzoek komt Mitros, de eigenaar van Stadsherstel, om de verkoop in gang te zetten. De gemeente heeft daarover dus het laatste woord.

U bent hier