h

Minimumloon in Utrecht geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking

25 april 2018

Minimumloon in Utrecht geldt ook voor mensen met een arbeidsbeperking

Foto:

Utrecht mag niet accepteren dat werknemers met een beperking onder het minimumloon betaald worden. Die oproep doet SP-Raadslid Ruurt Wiegant. 'Als het aan het kabinet ligt mogen werkgevers mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon betalen. Maar het minimumloon is niet voor niets het minimum. Daarnaast bouwen ze dan ook nog eens geen pensioen op en hebben ze geen recht op bepaalde extra’s zoals een dertiende maand. Wij staan niet toe dat er mensen in onze gemeente vanwege hun beperking door de bodem zakken of worden behandeld als tweederangs werknemers.' Wiegant dient donderdag moties in die de gemeente oproept tegen de plannen te protesteren en te garanderen dat Utrechtse arbeidsbeperkten er geen nadeel van hebben.

Het kabinet Rutte-II stopte de instroom in de sociale werkplaatsen, waar mensen met een arbeidsbeperking nuttig werk deden. Hierdoor is het zeer lastig geworden voor deze groep om nog aan de slag te komen. Daarom wil staatssecretaris Van Ark het mogelijk maken dat deze groep mensen onder het minimumloon betaald wordt. De gemeente moet het verschil in de meeste gevallen compenseren, maar er ontstaat ook een groep die hier geen recht op heeft en onder de voorgestelde constructie wordt er ook geen pensioen opgebouwd.

'Als we niks doen is dit weer een stapje verder in de afbraak van onze beschaving. Daarom moet onze gemeente aan dit kabinet duidelijk maken dat wij dit een onzalig plan vinden. In Utrecht blijft wat ons betreft het minimumloon gelden. Voor iedereen. Als het kabinet dit er toch doorheen drukt dan willen wij dat de gemeente er zelf voor zorgt dat het minimumloon voor iedereen blijft gelden. Omdat wij een beschaafde stad willen zijn waar het minimumloon ook echt het minimum is, ook voor mensen met een beperking.'

Reacties

Zeker, ik ben al zo n 30 (dertig!) jaar in deze situatie.
Ook al ben ik sinds april j.l. niet meer officieel sollicitatie plichtig, deze neo-liberale pokkehouding moet afgeschaft worden.
Ons heerlijk vrije land misbruikt zijn inwonners ook 3 decennia als slaven.
Stop it!!!

Reactie toevoegen

U bent hier