h

Schipper: 'Afspraken prijzen nieuwe huurwoningen gelden ook voor vastgoedcowboys'

3 oktober 2018

Schipper: 'Afspraken prijzen nieuwe huurwoningen gelden ook voor vastgoedcowboys'

De Utrechtse SP wil dat het stadsbestuur alles op alles zet om de betaalbaarheid en kwaliteit van nieuwe huurwoningen in de stad veilig te stellen. Dat dit keihard nodig is blijkt uit recente berichten in de media over het cowboygedrag van ontwikkelaars en beleggers. SP-fractievoorzitter Tim Schipper gaat daarover in debat met GL-wethouder Diepeveentijdens de commissie Stad en Ruimte van 4 oktober. We vroegen hem waar de schoen wringt.

Wat is er aan de hand, Tim?
In het AD van 17 september stond het bericht dat de Amerikaanse belegger Grey Star een stuk grond heeft gekocht in de Merwedekanaalzone. De verkopende partij boekt bijna 50% winst met de verkoop. Die Amerikanen zijn geen liefdadigheidsinstelling. Die willen die poen terugverdienen. Als je niet uitkijkt betekent dat duurdere woningen en/of interen op de kwaliteit. En dat is nog maar het begin.

Want?
Round Hill Capital, één van de grondeigenaren in de Merwedekanaalzone, gaat ook zijn bezit in Nederland verpatsen, blijkt uit de  Volkskrant van 1 oktober. Iedereen ruikt poen. Wat een gezamenlijke ontwikkeling zou worden met zogenaamde goedwillende partijen dreigt zo te ontaarden in een regelrechte rodeo met de hoofdprijs voor de hoogstbiedenden, ten koste van de vele woningzoekenden.

Daar waren toch ook afspraken over gemaakt in de gemeenteraad?
Klopt. 30% echte sociale huur en minimaal 25% middeldure huurwoningen volgens de voorwaarden van het Actieplan Middenhuur. Dus geen kippenhokken voor meer dan € 1000 per maand, maar fatsoenlijke woningen voor wie net niet in de sociale huur terecht kan.

Maar dat weet deze wethouder toch ook?Jazeker en hij schreef aan de raad dat de beleggers het ook weten, maar dat deze ontwikkelingen wel aanleiding zijn om ‘sterk te blijven sturen’. Dat is me veel te vaag. Ik wil gewoon de keiharde garantie dat hij iedereen aan die afspraken houdt, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de woningen en de openbare ruimte. Daarvoor moet alles uit de kast. Ook op de andere plekken in de stad waar flink gebouwd gaat worden. De afspraken over de prijzen van nieuwe huurwoningen gelden ook voor de vastgoedcowboys.

Reactie toevoegen

U bent hier