h

Hele raad volgt SP: betere afspraken rond renovaties nodig

18 juli 2019

Hele raad volgt SP: betere afspraken rond renovaties nodig

Bij het debat over de Woonvisie nam de gemeenteraad unaniem het voorstel van de SP aan om afspraken rond renovaties aan te scherpen. De SP diende de motie in, omdat vrijwel iedere renovatie leidt tot een regen van klachten van de bewoners. SP-fractievoorzitter Tim Schipper is uiteraard verheugd over de steun.

Schipper: “Stof, herrie, gesteggel over schades, grote ongelijkheid over vergoedingen bij vergelijkbare projecten, schenden van afspraken uit het Algemeen Sociaal Plan, diefstal uit woningen. Zomaar een paar voorbeelden die we met grote regelmaat te horen krijgen.”

Het probleem is niet nieuw. Al in 2012 kwam het aan de orde in de raad, met als directe aanleiding de asbestcrisis in Kanaleneiland. Zeven jaar na dato blijkt dat er nog een wereld te winnen is.

“Het grote punt is dat de corporaties al gauw vinden dat bewoners tijdens de zeer ingrijpende werkzaamheden in hun huis kunnen blijven wonen. Dat bespaart ze namelijk de moeite en geld van het zorgen voor voldoende logeerwoningen en hogere onkostenvergoedingen. Bewonerscommissies zijn qua kennis en organisatiegraad niet opgewassen tegen de verhuurders en worden overlopen. We komen situaties tegen dat bewoners zelfs niet eens de beschikking hebben over de meest basale dingen als water, licht en gas”, aldus Schipper.

De wethouder kan nu met steun in de rug van de voltallige raad in de besprekingen met de corporaties en de huurderskoepels erop aandringen de afspraken aan te scherpen en veel duidelijker op te schrijven.

Schipper: “Hopelijk leidt het ertoe dat straks iedereen weet waar hij aan toe is en versterkt het de positie van de huurders. Dat is echt keihard nodig.”

Lees hier de motie van de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier