h

Utrecht koploper onterechte parkeerboetes: SP stelt vragen

13 januari 2021

Utrecht koploper onterechte parkeerboetes: SP stelt vragen

Foto: Foto: Parkeerbord door Donald Trung Quoc Don / Wikimedia Commons

Utrecht is koploper in het uitdelen van onterechte parkeerboetes, zo concludeerde de NOS na een onderzoek. Wel 3 van de 4 bezwaren tegen parkeerboetes in 2019 waren terecht. De SP maakt zich zorgen over het hoge aantal onterechte boetes en stelt samen met de VVD mondelinge vragen aan de wethouder. 

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat Utrecht samen met Rotterdam koploper is in het opleggen van onterechte parkeerboetes. Maar liefst 3 van de 4 bezwaren in 2019 waren terecht. Volgens het bericht van de NOS zijn veel van de boetes onterecht omdat de “menselijke maat” ontbreekt bij gebruik van scanauto’s. De scanauto ziet bijvoorbeeld niet of iemand naar de parkeerautomaat aan het lopen is of aan het laden en lossen is.

De SP is erg geschrokken van het hoge aantal onterechte boetes. Fractievoorzitter Tim Schipper: “Het kan zijn dat alleen nog maar het topje van de ijsberg bekend is geworden met het onderzoek van de NOS. Veel mensen leggen zich namelijk neer bij een parkeerboete of zijn niet in staat om bezwaar aan te tekenen.” 

Wat de SP betreft moet het opleggen van onterechte boetes zo veel mogelijk worden voorkomen. “De huidige werkwijze met scanauto’s lijkt mensen disproportioneel te benadelen. We zijn erg benieuwd of het College bereid is om te kijken naar wat hier mis gaat, en wat er beter kan om het aantal onterechte boetes te verminderen.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier