h

Zorgen over demonstratierecht onder Dijksma

23 april 2021

Zorgen over demonstratierecht onder Dijksma

Foto: ROOD Utrecht

De kersverse burgemeester van Utrecht heeft een aantal keer stevig ingegrepen in het demonstratierecht. Actievoerders van Extinction Rebellion werden hardhandig gearresteerd. De burgemeester stelde bovendien een maximum van 200 personen aan demonstraties. De SP heeft hierover veelvuldig vragen gesteld.

Dat maximum van 200 personen werd bijvoorbeeld gehanteerd bij de klimaatdemonstratie van 14 maart op het Jaarbeursplein. Veel Utrechters  die hadden willen demonstreren werden door de politie weggestuurd. De maatregel was bedoeld om de coronaveiligheid te waarborgen. Opvallend is vooral dat andere gemeentes hierin een andere inschatting maakten,  waardoor een gevoel van willekeur overheerst. In Amsterdam kreeg de klimaatdemonstratie een maximum van 500 personen opgelegd, in Grongingen en Arnhem was dit zelfs 1500. 

De SP vindt het stellen van een dergelijke grens, zonder rekening te houden met de omvang van de locatie of mitigerende maatregelen die de organisaties zelf bereid zijn te nemen, onwenselijk. We vinden daarbij onder andere Amnesty International aan onze zijde, en natuurlijk een scala aan teleurgestelde klimaatorganisaties.

Reactie toevoegen

U bent hier