h

GroenLinks, PvdA, SP en de FNV Utrecht slaan de handen ineen voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt

1 mei 2021

GroenLinks, PvdA, SP en de FNV Utrecht slaan de handen ineen voor meer zekerheid op de arbeidsmarkt

Foto: RTV Utrecht / RTV Utrecht

Zaterdag 1 mei is het de Dag van de Arbeid. De PvdA, SP en Groenlinks Utrecht presenteren die dag een gezamenlijk manifest voor Zeker Werk. De partijen willen gezamenlijk maatregelen nemen om de positie van kwetsbare werknemers te versterken. Zij presenteren hun manifest tijdens de bijeenkomst “(on)zeker werk”, die ze samen met de FNV organiseren. De bijeenkomst wordt gehouden om te vieren wat er al bereikt is door de arbeidersbeweging op het gebied van arbeidsrechten, maar ook om te laten zien dat gezamenlijk strijd nog steeds nodig is. Voorafgaand doen de organisaties een gezamenlijke actie in de binnenstad voor een fatsoenlijk minimumloon. 

Werk kan mensen bestaanszekerheid en waardigheid bieden. “Voor velen is dit in de praktijk echter niet het geval”, zegt Julia Kleinrensink van GroenLinks Utrecht. “Of het nu gaat om postbezorgers, kunstenaars of maaltijdbezorgers, de lijst van mensen voor wie fatsoenlijk betaald werk niet vanzelfsprekend is, is eindeloos lang”. De partijen noemen veel werkgevers  ‘flexverslaafd’. “Werkenden worden, soms onder het mom van ‘zzp’er’, uitgebuit. Ze moeten meerdere baantjes combineren en komen dan nóg nauwelijks rond. Het minimumloon schiet te kort”, licht Rick van der Zweth van de PvdA Utrecht toe. “Dit zijn gevolgen van keuzes die gemaakt zijn door werkgevers en politici. We kunnen ook andere keuzes maken”. 

 

Manifest voor Eerlijk Werk 

De PvdA, SP en GroenLinks presenteren vandaag een gezamenlijk manifest voor Eerlijk Werk. Hierin presenteren zij een aantal maatregelen die op korte termijn door de gemeente genomen kunnen worden om mensen in de meest kwetsbare arbeidsposities te ondersteunen. De partijen willen onder andere dat onderwijsinstellingen, partners in de stad en de gemeente samen gaan werken om jongeren zonder baan actief te helpen aan een plek op de arbeidsmarkt. Er moeten baangaranties komen waarmee mensen met een arbeidsbeperking sneller fatsoenlijk betaald werk vinden. Ook gaan de partijen samenwerken om malafide uitzendbureaus aan te pakken die arbeidsmigranten uitbuiten. “Zo gaan we in Utrecht stappen maken naar eerlijk werk voor iedereen”, aldus Ruurt Wiegant van de SP Utrecht. “Maar ook de landelijke overheid moet flink aan de bak. Daar moet bijvoorbeeld een fatsoenlijk minimumloon geregeld worden”. Om daar extra aandacht voor te vragen, voeren de partijen voorafgaand aan de bijeenkomst actie in de binnenstad.

Reactie toevoegen

U bent hier