h

Geef Utrechters een stem in de discussie over de groei van de stad!

27 september 2021

Geef Utrechters een stem in de discussie over de groei van de stad!

Foto: Eduard van Scheltinga

Eerder dit jaar werd de zogenoemde Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU) 2040 met een nipte meerderheid door de gemeenteraad geloodst. Het college zou er goed aan doen dit soort ingrijpende beslissingen over de toekomst van de stad niet enkel door de politiek, maar ook door Utrechters te laten beoordelen, vindt SP Utrecht lijsttrekker Floris Boudens.

Als het aan dit college ligt, zitten er geen grenzen aan de groei van de stad. Maarliefst 60.000 nieuwe woningen en de nodige voorziengen moeten erbij komen om de verwachte groei van 100.000 inwoners aan te kunnen. Onmiddellijk rijst de vraag of Utrecht met zo’n bevolkingstoename leefbaar en betaalbaar blijft.

De plannen voor de stad zijn zeer ingrijpend, terwijl er maar weinig Utrechters zullen zijn die een indruk hebben van wat er met de uitvoering van de RSU op ze af komt. Zoals de 8900 extra woningen in Overvecht die ten koste zullen gaan van het groen, of het extra verkeer dat nu tussen de Europalaan en de A12 rijdt, dat straks allemaal dwars door Kanaleneiland gaat worden geleid.

Inwoners van Utrecht hebben tot nu toe onvoldoende kans gehad om zich over de plannen van het college uit te spreken. Het is dan ook meer dan terecht dat twee initiatiefnemers een referendum willen afdwingen over de groei van Utrecht. De SP juicht dit initiatief van harte toe. De reactie op dit referendum vanuit de coalitiepartijen was teleurstellend: ‘Stem de volgende keer maar op een andere partij’ was de boodschap van CU-raadslid Jan Wijmenga. De grap is natuurlijk dat de RSU helemaal niet in de verkiezingsprogramma’s van 2018 stond. Geen enkele kiezer had daar destijds dus een keuze over kunnen maken.

 De manier waarop de RSU door de Gemeenteraad is geloodst, en de manier waarop Utrechters bij de totstandkoming zijn betrokken is een teken aan de wand van de arrogantie van de macht. Als je wilt dat zo’n RSU meer is dan een mooi beleidsstuk om op je conto te schrijven, ben je het als coalitie moreel verplicht om je stinkende best te doen om inwoners mee te nemen. Het is van de zotte dat dit bij zo’n ingrijpende beslissing niet gebeurt.

 Met of zonder referendum verdienen Utrechters een stem in de groeiplannen van de stad. Onze oproep aan de coalitie: wil je een breed gedragen beleidsvisie voor 2040, ga dan terug naar de tekentafel. Begin bij de buurten, en voer het gesprek over wat zij willen en nodig hebben. Werk vanuit daar verder naar een toekomstvisie. Niet een die is gebouwd op financiële luchtkastelen en de ambities van een college dat zichzelf nog gauw even wil bewijzen, maar een die is gebouwd op de ideeën van Utrechters. De stad is van hen.

De petitie voor een referendum over de RSU2040 is hier te vinden: https://rsureferendum.petities.nl/. Voor 29 september zijn er 10.000 handtekeningen nodig. 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier