Gemeentebestuur manipuleerde uitslag draagvlakonderzoek belanghebbendenparkeren
Gemeentebestuur manipuleerde uitslag draagvlakonderzoek belanghebbendenparkeren
De gemeente Utrecht heeft het onderzoek naar het draagvlak voor belanghebbendenparkeren in Rivierenwijk-Oost, dat eind oktober 2005 werd uitgevoerd, gemanipuleerd. Op die manier is geconcludeerd dat in een deel van het gebied belanghebbendenparkeren kan worden ingevoerd, terwijl een duidelijke meerderheid van de deelnemers tégen stemde.
SP-fractievoorzitter Paulus Jansen noemt de gang van zaken “een flagrante schending van de afspraken”. In de Parkeernota, die in 2004 door de gemeenteraad is vastgesteld, is een procedure afgesproken voor de invoering van belanghebbendenparkeren. Om te voorkomen dat de invoering van betaald parkeren in het éne gebied direct leidt tot overlast in de aangrenzende gebieden (waterbedeffect) is afgesproken dat de invoering altijd plaats vindt voor samenhangende gebieden (buurten). In figuur 7.3 van de parkeernota is de indeling van deze buurten aangegeven, waarbij Rivierenwijk één geheel is. Desondanks had het draagvlakonderzoek van oktober slechts betrekking op het Noordoostelijke deel van Rivierenwijk, ongeveer eenderde van het aangegeven gebied uit de parkeernota.” Jansen vindt nog dubieuzer dat ná de draagvlakmeting, toen bleek dat een meerderheid van de bewoners tegen belanghebbendenparkeren stemde, het gebied nog eens in tweeën geknipt is, op een zodanige manier dat in het noordelijke deel 51% vóór BHP is en in het zuidelijke deel 23%. “Dat is het veranderen van de spelregels tijdens de wedstrijd, absoluut onacceptabel natuurlijk”.
De SP heeft een debat aangevraagd bij de raadscommissie Verkeer en Beheer van 28 februari a.s. De partij constateert dat dit nu al de tweede keer in korte tijd is dat verkeerswethouder Van den Bergh (LU) de uitslag van een draagvlakpeiling naar haar hand zet. Eerder gebeurde dat in Dichterswijk. De SP wil ook dat draagvlakmetingen niet vaker dan eens in de twee jaar voor hetzelfde gebied gehouden kunnen worden, om te voorkomen dat bewoners geconfronteerd worden met flipperkastbeleid. Een groep buurtbewoners heeft inmiddels een actiegroep gevormd tegen het invoeren van belanghebbendenparkeren in de wijk.