SP: kabinetsbeleid homohuwelijk is stap terug in de tijd
SP: kabinetsbeleid homohuwelijk is stap terug in de tijd
Schendt het nieuwe kabinet met haar beleid voor homohuwelijken Artikel 1 uit de grondwet? En hoe verhoudt dit zich tot de internationale verdragen waaraan ons land gebonden is? De SP, GroenLinks en D66 zien deze vragen graag beantwoord en legden ze daarom samen met een grote groep sympathisanten vanavond voor aan directeur Martin Jansen van het Bureau Discriminatiezaken Utrecht.
Met verbazing heeft de SP kennis genomen van de passage in het nieuwe regeerakkoord over het zogenaamde homohuwelijk. De nieuwe regering is van plan te morrelen aan de gelijke rechten voor homo?s en hetero?s waar het het huwen van hun geliefden betreft. De SP vindt dat een stap terug in de tijd.
Vandaag op de internationale dag tegen racisme organiseerde daarom de SP gesteund door Pepijn Zwanenberg van GroenLinks en Arjan Kleuver van D66 een protest om een helder signaal af te geven. "Om onze nieuwe regering duidelijk te maken dat we ons niet voetstoots neerleggen bij de terugtrekkende beweging die nu gemaakt wordt. Wij laten ons deze gelijke rechten niet ontnemen. Wij zullen ervoor waken dat deze lichtjes naar beneden glijdende schaal niet de opmaat is voor een steile helling naar beneden die homo?s weer terug de kast in drijft en de rechten van andere groepen op de tocht zet", sprak SP-raadslid Marcel van den Tooren op de Stadhuisbrug in zijn toespraak.
Op de Stadhuisbrug hadden zich meer dan veertig sympathisanten verzameld, waaronder het Lesbische en Biseksuele Vrouwenkoor Utrecht Cantate Zus en Zo. Pepijn Zwanenberg en Arjan Kleuver hielden ook een toespraak voor het toegestroomde publiek. Na afloop vertrok de hele stoet richting Bureau Discriminatiezaken Utrecht om de vragen voor te leggen aan het Bureau Discriminatiezaken Utrecht. Directeur Martin Jansen beloofde binnen twee weken met een antwoord te komen.
Liefde is... ambtenaren met gewetensbezwaren
SP-raadslid Marcel van den Tooren spreekt de aanwezige sympathisanten toe
De stoet vertrekt naar het Bureau Discriminatiezaken Utrecht aan de Loeff Berchmakerstraat 22-24
Marcel van den Tooren en het 'bruidspaar' overhandigen de vragen aan de directeur van het Bureau Discriminatiezaken Utrecht
Tekst regeerakkoord Balkenende 4
Overeenkomstig het destijds geformuleerde beleid brengt zorgvuldige omgang met gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand met zich dat in onderling overleg in plaats van de gewetensbezwaarde een andere ambtenaar van de burgerlijke stand een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht voltrekt, mits in elke gemeente de voltrekking van een dergelijk huwelijk mogelijk blijft. Mochten er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan, dan zullen initiatieven worden genomen om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen.
Op 21 maart 1960 werd in het Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid een vreedzame demonstratie tegen het regime neergeslagen. Doden, gewonden en duizenden arrestaties waren het gevolg. In 1966 riepen de Verenigde Naties 21 maart uit tot 'Internationale dag ter bestrijding van alle vormen van rassendiscriminatie' om het neerslaan van de demonstratie in Zuid-Afrika te herdenken. Alle lidstaten werden opgeroepen hun inspanningen om racisme uit te bannen te vergroten. Sindsdien besteden organisaties en instellingen overal ter wereld in de week rond 21 maart extra aandacht aan hoe we wél met elkaar willen omgaan.
De vragen aan het Bureau Discriminatiezaken Utrecht
1.Kunt u nagaan hoe bovenstaand voornemen zich verhoudt tot onze nationale wetgeving? Hierbij vragen we met name aandacht voor non-discriminatie artikel 1 uit onze grondwet.
2.Kunt u nagaan hoe bovenstaand voornemen zich verhoudt tot de internationale verdragen en de internationale wetgeving waaraan ons land gebonden is? Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan Europese wet- en regelgeving die geldt voor lidstaten van de EU, verdragen gesloten door de Raad van Europa en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.