Reactie op opiniestuk Kanaleneiland Noord Volkskrant
Reactie op opiniestuk Kanaleneiland Noord Volkskrant
In de Volkskrant van 4 maart stond een opiniestuk van Evelien Tonkens over Kanaleneiland Noord. Hieronder mijn reactie.
Diverse redenen worden opgevoerd voor de herstructurering in Kanaleneiland-Noord, waaronder de eenzijdige bevolkingssamenstelling en de geringe differentiatie in woningen. Als dat eerste al een probleem is, dan geldt dat evenzeer voor de woningen die wel worden gerenoveerd in hetzelfde plan. Woningen die voor het grootste deel identiek zijn aan de sloopcomplexen (zelfde bouwkwaliteit, ouderdom, indeling). Het grootste verschil ligt in het onderhoud. De woningen van de ene corporatie zijn opgeknapt, een deel heeft bijvoorbeeld liften gekregen. Kunnen weer jaren mee. De te slopen woningen zijn stelselmatig verwaarloosd. Je gelooft je ogen niet als je de staat van onderhoed van portieken en bergingen ziet. Als beloning mag die corporatie nu meedelen in de stijgende grondprijs bij omzetting naar koop.
Voor verreweg de meeste mensen uit herstructureringsgebieden zijn ook de zogenaamde goedkope koopwoningen onbereikbaar. Dat bleek uit een tussentijdse rapportage over de prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties, deze week in de raadscommissie besproken. Goedkoop is in Utrecht 180.000-260.000 euro. En dan heb je het over kleine woningen, kleiner dan waar de mensen nu in wonen. Wie wil er verhuizen naar minder meters voor meer geld? De komende jaren wordt er bovendien niet zo heel veel gebouwd. Diverse projecten in de stad zijn al uitgesteld, vanwege onvoldoende belangstelling bij aspirant-kopers.
In Kanaleneiland zijn relatief veel mensen met individuele problemen, veelal gerelateerd aan laag inkomen. Bij sloop moeten zij verhuizen en kunnen met voorrang terecht in ... de sociale huurwoningen in Kanaleneiland die niet gesloopt worden. Welk individueel probleem los je op met sloop? Wie hou je nou voor de gek?
Over Kanaleneiland wordt veel geschreven en gezegd. Ook veel onzin. Nu is er een groep bewoners die een positief idee hebben voor de toekomst van hun buurt en daar veel energie in willen steken. Maar dan moet je ze wel echt invloed durven geven, door hun idee eens als uitgangspunt te nemen. Nu zijn ze door PvdA en GroenLinks afgescheept met de 'belofte' van een woonwensenonderzoek, dat toch al standaard in het bestaande protocol rond sloop/nieuwbouw is opgenomen. Dat noem ik een fopspeen, in het leven geroepen om de coaltie in Utrecht overeind te houden.
Een gemiste kans, met het gevaar dat deze groep betrokken bewoners definitief afhaakt.
Tim Schipper, fractievoorzitter SP Utrecht
- Zie ook:
- Wonen