h

Onderzoek SP: Agent in Utrecht beperkt door bureaucratie

25 februari 2010

Onderzoek SP: Agent in Utrecht beperkt door bureaucratie

Uit SP-onderzoek blijkt dat de Utrechtse agent nog steeds positief is over het politiewerk, maar wordt steeds meer beperkt door bureaucratie, hoge werkdruk, onderwaardering, gebrekkige informatiesystemen en de politiek. De resultaten van de agenten uit Utrecht worden vrijdag 26 februari aangeboden aan de agenten zelf.

Het utrechtse onderzoek is het lokale vervolg op het landelijke SP onderzoek 'De agent aan het woord'. De conclusies voor Utrecht zijn bijna gelijk aan het landelijke onderzoek. Maar liefst 85% van de Utrechtse agenten worden beperkt door bureaucratie, ze zijn gemiddeld de helft van de tijd kwijt met registreren. Maar liefst driekwart van de agenten vindt dat wijkagenten te weinig tijd hebben om in de buurt aanwezig te zijn. Daar staat tegenover dat 9 op de 10 agenten wel een hoge werkdruk ervaren en de helft van de agenten het salaris onvoldoende of ruim onvoldoende vinden.

Gemeenteraadslid Chris Baerveldt: "Het idee dat het in Utrecht beter zou gaan met de politie dan in de rest van het land, kun je beter vergeten. Dat blijkt in ieder geval niet uit ons onderzoek. Ruim een derde wil uiteindelijk weg of denkt daar over. En de redenen die agenten daarvoor aangeven liegen er ook niet om". Baerveldt wil graag dat gemeenteraadsleden na de verkiezingen een keer meelopen met de politie om het allemaal zelf eens te zien: "De werkelijkheid op straat is een heel andere dan die van de cijfers, maar liefst 90% van de agenten denkt dat politici te weinig weten van de problemen op de werkvloer".

De belangrijkste aanbevelingen van de SP voor Utrecht gaan over een wijkgerichte aanpak: meer wijkposten, buurtagenten en tijd om op straat te staan. Meer dan de helft van de agenten denkt dat kleinschalige politieposten de veiligheid in de buurt kunnen vergroten.

Het gehele utrechtse rapport is hier te downloaden.

Het landelijke SP onderzoek is uitgebreider en geeft ook de technische details van het onderzoek. Dit rapport is hier te downloaden

U bent hier